UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держава, яка тримає в полоні, відповідальна за безпечне переміщення полонених за Женевською конвенцією — Мамедов

Експерт звернув на це увагу на тлі падіння російського Іл-76, на борту якого, за версією РФ, нібито були наші полонені.

Колишній заступник генерального прокурора України, експерт національного та міжнародного кримінального права Гюндуз Мамедов прокоментував падіння військового літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ, на борту якого, за даними росіян, нібито були українські військовополонені. 

Інформація про українців у цьому літаку наразі не підтверджена. Але експерт указав у соцмережі X на відповідальність за безпеку полонених тієї держави, у полоні якої вони перебувають. Відповідні норми містяться в Женевській конвенції про поводження з військовополоненими.

Читайте також: Росія не повідомила про необхідність безпеки повітряного простору в районі Бєлгорода, як раніше робила під час обмінів – ГУР

Згідно з міжнародним документом, така країна зобов’язана забезпечити безпечне переміщення полонених, особливо це стосується випадків транспортування морем або повітрям, за статтею 46 Конвенції. Мамедов не вважає військовий літак у зоні бойових дій безпечним транспортним засобом для цього.

“Ймовірна загибель людей завжди вимагає об’єктивного й незалежного розслідування, яке встановить всі обставини. Наразі невідомо, чи були на борту літака (Іл-76, який упав у Росії — ред.) військовополонені. Тому важливо дочекатися інформацію від офіційних представників”, — додав ексзаступник генпрокурора.

Читайте також: Понад 60 полонених не могли супроводжуватися лише трьома російськими військовими - колишній військовополонений

У першій половині дня 24 січня в Бєлгородській області, як повідомлялося, упав військовий літак Іл-76. Ймовірно, унаслідок інциденту загинули всі, хто перебував на борту. «Українська правда» з посиланням на джерела спершу написала, що в ЗСУ підтвердили падіння літака та зазначили, що це «їхня робота». За тими даними, Іл-76 перевозив ракети С-300. Пізніше російське Міноборони заявило, нібито на борту перебували 65 українських полонених. Після цього УП прибрала з тексту новини дані про збиття літака українськими військовими.

Читайте також: Іл-76, що впав у Росії, летів від Білгорода на північний схід РФ – аналіз (карта)

Як написало «Суспільне», Міністерство оборони України поки не може підтвердити ураження Іл-76 саме нашими військами, інформацію з'ясовують. У свою чергу, "Інтерфакс Україна" з посиланням на джерела в цьому ж відомстві повідомило, що літак таки збили, зробили це під час злету

На тлі цього Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими заявив, що аналізує інформацію про падіння Іл-76 та закликав дочекатися офіційних заяв. Водночас представник Головного управління розвідки сказав, що між Росією та Україною у середу, 24 січня, дійсно мав відбутися обмін полоненими, але він "наразі не відбувається". Крім цього, Генштаб ЗСУ виступив із заявою щодо протидії повітряним загрозам на тлі інциденту.