UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому ракети Storm Shadow такі важливі для України? — BBC

Ракети Storm Shadow важливі для України через їхню здатність завдавати точних ударів по добре захищених російських цілях.

Storm Shadow — це англо-французька крилата ракета з максимальною дальністю польоту близько 250 км в експортній версії та 560 км — в базовій. Французи називають її Scalp. Велика Британія і Франція вже відправили ці ракети Україні — але із застереженням, що Київ може ними користуватися тільки по цілях усередині своїх кордонів.

Ракета запускається з літака, потім летить зі швидкістю, близькою до швидкості звуку, перш ніж впасти й підірвати свою осколково-фугасну боєголовку. Storm Shadow вважається ідеальною зброєю для проникнення в укріплені бункери й склади боєприпасів, такі як ті, що використовує Росія у своїй війні проти України, зазначає Френк Гарднер, кореспондент BBC з питань безпеки.

Читайте також: Україні можуть дозволити удари по РФ за допомогою Storm Shadow з американськими навігаційними даними: у Bloomberg пояснили, що це означає

Кожна ракета коштує майже 1 мільйон доларів США, тому вони, як правило, запускаються разом з багатьма дешевими безпілотниками, щоб збити з пантелику і виснажити протиповітряну оборону противника, так само, як Росія робить в Україні.

Читайте також: Зеленський дорікнув Великій Британії, що вона зволікає з новими поставками ракет Storm Shadow — The Telegraph

Ці ракети були дуже ефективно використані, завдавши удару по штабу Чорноморського флоту Росії в Севастополі і збільшили загрозу для російських військових об'єктів у Криму.

Джастін Крамп, військовий аналітик, колишній офіцер британської армії та генеральний директор консалтингової компанії Sibylline, вважає, що Storm Shadow є високоефективною зброєю для України, яка завдає ударів по добре захищених цілях на окупованій території.

"Не дивно, що Київ лобіює використання цих ракет на території Росії, зокрема, для ураження аеродромів, з яких здійснюються атаки з використанням планерних бомб, що останнім часом заважають українським військовим на передовій", — каже він.

Читайте також: Британія підтримує удари Storm Shadow по РФ, але не скаже про це публічно через ризик конфлікту з США — ЗМІ

Метью Савілл, директор з військових питань Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень вважає, що зняття обмежень на застосування ракет Storm Shadow дасть Україні перевагу — це може "розблокувати" використання іншої системи по цілях в Росії — ATACMS. Але Савілл також зазначає, що ракети Storm Shadow  навряд чи зможуть змінити хід війни.

Раніше газета The Guardian із посиланням на джерела в британському уряді повідомила, що рішення дозволити Україні використовувати крилаті ракети Storm Shadow по цілях на території Росії вже прийняте, хоча не очікується, що про це буде публічно оголошено сьогодні, коли Кір Стармер зустрінеться з Джо Байденом у Вашингтоні.