UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому новий міністр оборони Росії Бєлоусов приречений на поразку? — The Hill

Бєлоусов не зможе позбавити збройні сили від корупції.

Нещодавні перестановки в уряді Владіміра Путіна викликали часто суперечливі оцінки, але існує думка, що призначення Андрєя Бєлоусова на посаду міністра оборони є перевагою для режиму. Його називають "поважним економістом", й "технократом".

Насправді, Бєлоусов майже напевно зазнає невдачі. Таким чином, його призначення є не стільки геніальним рішенням Владіміра Путіна, скільки ще одним свідченням некомпетентності російського лідера, вважає The Hill.

Слід зазначити, що Бєлоусов закінчив економічний факультет Московського державного університету в 1981 році. Зверніть увагу на рік: кінець 1970-х і початок 1980-х років були періодом "високого брежнєвізму" — того, що Михайло Горбачов пізніше назвав "епохою застою".

Читайте також: В ISW пояснили, навіщо Путін хоче призначити нового міністра оборони

Хоча СРСР досягав успіхів у точних науках, радянська економіка, як і радянська історія та правознавство, не були теоретично керованими дисциплінами, які практикуються на Заході. Можливо, саме тому ліберальний російський опозиційний економіст Владімір Мілов каже, що Бєлоусов — хороший математик, але поганий економіст.

Не дивно, що Бєлоусов, вочевидь, є прихильником дирижизму, моделі економічного розвитку, згідно з якою держава, а не вільний ринок, відіграє вирішальну роль у прийнятті рішень щодо інвестицій, виробництва та споживання. Дирижизм відповідає уподобанням Путіна і може допомогти мілітаризувати російську економіку — але якою буде ціна для пересічних росіян?

"У будь-якому випадку, Бєлоусов не зможе позбавити збройні сили від корупції", — вважає газета.

Читайте також: Новий міністр оборони РФ: як зміниться політика міністерства і як це вплине на війну

Крім того, той факт що у Бєлоусова зовсім мало досвіду роботи з бюрократією загалом і з її найгіршим втіленням — російською бюрократією зокрема — також грає йому не на руку.

"Рішення Путіна про підвищення Бєлоусова — це не просто помилка; воно має всі ознаки ще однієї з його численних стратегічних помилок. Росія втягнута у війну, яку вона не зможе виграти найближчим часом, якщо взагалі зможе, і яка коштує країні приголомшливої кількості загиблих і поранених", — пише The Hill.

Останнє, що потрібно російським збройним силам, — це хаос в інституціях, відповідальних за прийняття рішень щодо ведення війни. Звісно, це саме те, чого хоче і потребує Україна. 

Читайте також: Путін призначив Шойгу секретарем Радбезу РФ

Навіщо Путін змінив міністра оборони й що це означає для України пише Володимир Кравченко у статті "Путін змістив Шойгу. Чим має відповісти Україна?"