UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Часу немає»: у Росії піднімають призовний вік до 30 років

Нижня межа залишається на рівні 18 років

25 липня Держдума Росії планує розглянути та ухвалити поправки до законодавства про підвищення призовного віку до 30 років (з 27 років). Процедуру збираються провести одразу у другому та третьому читаннях, оскільки «часу немає».

«Думаю, так, ми його підготуємо, часу немає, пропонуватимемо у другому та третьому. Головна поправка, що верхня межа – це 30 років. Нижню межу призовного віку вирішено залишити 18 років, тому що дуже багато хлопців хоче піти служити саме у 18 років», – сказав голова комітету нижньої палати парламенту з оборони Андрєй Картаполов, відповідаючи на запитання, чи розглядатимуть законопроект 25 липня, повідомляє російське пропагандистське агентство «Интерфакс».

Читайте також: ISW: Призовників з Бурятії та Іркутська набирають для нових формувань – що задумав Шойгу

За словами Картаполова, одна з поправок «розширить можливості щодо підписання контракту для військовослужбовців, у тому числі за призовом».

Призовний вік у Росії планують підвищувати поетапно з 2024 року на рік, і до 2026 він досягне 30 років. Раніше планували підняти нижню межу з 18 до 21 року, але від цієї ідеї відмовилися.

Читайте також: Втрати армії РФ із початку війни наближаються до 242 тисяч особового складу — Генштаб ЗСУ

Нагадаємо, що у британській розвідці пояснювали цю законодавчу ініціативу тим, що додаткові призовники «вивільнять більше професійних військових для участі у бойових діях в Україні».

У квітні в Росії ухвалили новий закон про військовий обов'язок, яким запровадили електронні повістки, а також запровадили заборону на виїзд за кордон. Раніше міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу заявляв про збільшення чисельності російської армії до півтора мільйона до 2026 року.