UA / RU
Підтримати ZN.ua

Бразильський «прорив»: до України приїде радник президента Лули – ЗМІ

Про майбутній візит заявила представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд

Постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, перебуваючи з візитом в Бразилії, заохочувала офіційних осіб країни «залучити Україну до будь-яких зусиль щодо переговорів щодо припинення «агресивної війни Росії», повідомляє Reuters із посиланням на заяви посла на брифінгу четвертого травня. 

Томас-Грінфілд заявила, що висловила розчарування щодо заяв президента Бразилії Луїса Інасіо Лули да Сілви щодо війни в Україні, у яких він закликав Захід припинити озброювати Україну, щоб почати мирні переговори.

«Ми не закликаємо Бразилію не брати участь у боротьбі за мир. Ми сказали, що будь-яка взаємодія має брати до уваги Україну, і це не можуть бути переговори, засновані на винагороді Росії за захоплення території під час її неспровокованої війни проти України», – заявила посол.

Дипломат сказала, що заохочувала бразильських офіційних осіб відвідати Україну, і підтвердила, що радник президента Лули із зовнішньої політики, Селсо Аморім, планує приїхати до Києва, хоча він ще не назвав дати. 

«Я припускаю, що це буде найближчим часом», – сказала Томас-Грінфілд журналістам.

Читайте також: Президент Бразилії Лула у Португалії спробує реабілітуватися за слова про Україну – WP

Нагадаємо, що президент Бразилії Лула, під час свого візиту до Португалії та Іспанії, змінив риторику щодо України. Якщо на початку квітня він пропонував Україні віддати Крим Росії, то вже наприкінці місяця, у Мадриді, він заявив: «Неприйнятно, щоб одна країна вторглася в іншу». При цьому Лула продовжує шукати свій альтернативний варіант завершення війни в Україні. 

Наприкінці січня у країнах Південної Америки Америки перебував із візитом канцлер Німеччини Олаф Шольц, який намагався переконати владу Бразилії, Аргентини та Чилі підтримати Україну. Аналітики зробили висновки, що його спроба зазнала невдачі.