UA / RU
Підтримати ZN.ua

Боррель вважає, що Путін вирішив продовжувати війну до остаточної перемоги 

На думку головного дипломата ЄС, потрібно готуватися до тривалої війни.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель не бачить жодних ознак того, що російський президент Владімір Путін готовий зупинити війну проти України найближчим часом або вдовольнитися навіть обмеженою територіальною перемогою. Про це повідомляє The Guardian

Читайте також: Боррель: Якщо Україна програє – ми програємо

Він також попередив, що в Україні на карту поставлено існування Європейського Союзу.

"Можливо, це той момент, коли ми повинні подивитися на небезпеку, яка виходить від великої держави, яка загрожує нашій демократії, яка загрожує самій Європі, а не тільки Україні. І якщо ми не змінимо курс швидко, якщо ми не мобілізуємо всі наші можливості, це дозволить Путіну виграти війну в Україні”, - сказав дипломат.

"Важливим є те, що ми можемо зробити, щоб не дати Росії виграти війну. Що ми готові зробити? Чи дійсно ми готові зробити все, що потрібно? Це питання, яке ми повинні собі поставити”, - додав він.

Читайте також: Бажання миру чи «зміїна отрута»? Реакції на статтю NYT про готовність Путіна припинити війну

На думку Борреля, Путін не може задовольнитися частиною України і дозволити решті країни належати до ЄС.

“Він не може задовольнитися обмеженою територіальною перемогою. Він не відмовиться від війни, особливо перед американськими виборами, які можуть відкрити йому значно сприятливіший сценарій. Тому ми повинні готуватися до конфлікту високої інтенсивності протягом тривалого часу. Путін вирішив продовжувати війну до остаточної перемоги", - вважає Боррель.

"Успіх [Росії] залежить від того, чи зможе вона вивести на поле бою якомога більше людей", - заявив дипломат.

Боррель нагадав, що у лютому 2022 року на кордонах України було сконцентровано 150 тисяч військових РФ, а зараз воюють 450 тисяч, тобто втричі більше

У той же час, на його думку, Путін помилявся щодо потенціалу своєї армії. 

“Він помилявся щодо можливостей українського опору. Він помилявся щодо волі Європейського Союзу. Він помилявся щодо сили трансатлантичного альянсу. Але він все ще там. Він все ще готовий воювати, дозволяти своїм людям вмирати, щоб його армія і його народ страждали, тому що у нього немає шляху назад", - додав дипломат. 

"Росія ніколи не була здатна стати нацією. Вона завжди була імперією з царем, з Радами, а тепер з Путіним. Це константа Росії, її політична ідентичність і, як наслідок, загроза для її сусідів - і особливо для нас", - заявив Боррель. 

Читайте також: Ми маємо зробити все, щоб не дозволити путінській Росії перемогти – Боррель

Для того, щоб боротися проти агресії РФ далі, Україні потрібно навчитися приймати наявну реальність без півтонів — такою, яка вона є. Бо тільки з правди народжуються правильні рішення як людей, так і держав. Свій погляд на Україну після майже двох років війни у статті “Ми всі втомились. Але у затяжній війні ми можемо надіятися лише на себе” виклав керівник проекту “Інформаційна оборона” Фонду “Відкрита політика” Ігор Жданов.