UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість українських біженців планують повернутися додому — ООН

Основними перешкодами для повернення є проблеми з безпекою та доступом до базових послуг.

Через дванадцять місяців після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну понад 13 мільйонів людей залишаються вимушеними переселенцями, у тому числі майже 8 мільйонів біженців по всій Європі та понад 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб в Україні. Перспективи їхнього повернення в найближчому майбутньому, однак, затьмарені бойовими діями, небезпекою і руйнуваннями в їхніх рідних регіонах. Про це йдеться у заяві Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

«Людські страждання і труднощі, спричинені війною, не піддаються розумінню. Оскільки третина населення України була змушена покинути свої домівки, ситуація залишається непередбачуваною. Ми повинні продовжувати реагувати на потреби переміщених осіб і гарантувати їхню безпеку, поки вони не зможуть повернутися додому», - заявив регіональний директор УВКБ ООН у справах біженців у Європі Паскаль Моро.

Щоб зрозуміти становище переміщених осіб і краще спрямувати допомогу, УВКБ ООН провело третій раунд опитувань людей, які були змушені покинути свої домівки через війну.

Серед ключових висновків звіту можна виділити наступні:

На основі цих та інших висновків УВКБ ООН пропонує низку рекомендацій. Зокрема, зазначається, що вкрай важливо забезпечити постійну допомогу біженцям у прийнятті вільних та усвідомлених рішень щодо свого майбутнього, а також підтримувати приймаючі країни та місцеві громади, щоб біженці могли мати доступ до своїх прав, послуг та гідної роботи.

Підтримка переміщеного населення всередині України також є ключовим пріоритетом. Людям слід допомагати через поєднання гуманітарних програм, програм відновлення, розвитку та приватного сектору, прокладаючи шлях до економічного відродження, відновлення та реконструкції. 

Читайте також: Біженці з України зменшили навантаження на німецький ринок праці

В Україні триває повномасштабна війна з Росією. Багато українців виїжджають до інших міст чи за кордон, потребують медичної чи психологічної допомоги, допомоги з дітьми, контактів тих, у яких можна залишити тварину. У нашій спецтемі можна знайти корисні контакти.