UA / RU
Підтримати ZN.ua

Без перемоги України НАТО не зможе запобігти планам Росії поглинути Білорусь – ISW

Лише сильна Україна зі звільненими територіями може надійно убезпечити східний фланг НАТО.

Росія планує поглинути Білорусь до 2030 року і НАТО варто до цього серйозно готуватися. Щоб цього не сталося НАТО має зараз допомогти Україні. Лише це убезпечить його східний фланг. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики ISW проаналізували спільну публікацію журналісті низки видань, які повідомили, що дізналися про засекречений стратегічний документ Кремля від 2021 року про відновлення російського суверенітету над Білоруссю через Союзну державу до 2030 року. ISW не може підтвердити існування або зміст цього документа, але те, про що написали журналісти, узгоджується з довгостроковими дослідженнями та оцінками ISW щодо кампаній і стратегічної мети Кремля з поглинання Білорусі за допомогою Союзної держави.

Читайте також: Промова Путіна: нічого нового, крім старих наративів, і навіть ядерна риторика не нова – ISW

«НАТО має серйозно підготуватися до ймовірної майбутньої реальності підконтрольної Росії Білорусі, – йдеться у звіті ISW. – Ймовірні постійні здобутки Росії в Білорусі ставлять Захід перед вибором, як поводитися з потенційним майбутнім ландшафтом безпеки на східному фланзі НАТО. Якщо Захід дозволить Путіну зберегти свої нинішні здобутки в Україні – особливо в Криму і східній частині Херсонської області – то Кремль зможе використовувати як окуповану білоруську, так і українську територію для подальшої загрози Україні і східному флангу НАТО».

Натомість аналітики ISW закликають до іншого сценарію, у якому Захід має забезпечити перемогу України у війні проти Росії.

«Захід може створити умови для майбутнього, в якому територіально цілісна Україна стане надійним військовим партнером у захисті східного флангу НАТО від Росії та окупованої Росією Білорусі. Таке бажане довгострокове майбутнє ґрунтується на негайних і тривалих рішучих діях Заходу, спрямованих на надання Україні можливості вигнати російські війська зі своєї території. Надзвичайно малоймовірно, що Захід зможе перемогти або ефективно відреагувати на російську кампанію з поглинання Білорусі без попередньої перемоги над російським вторгненням в Україну», – вважають аналітики ISW.

Читайте також: Байден: Україна ніколи не стане жертвою Росії

Нагадаємо, Джозеф Байден у Києві та Ван Ї в Москві символічно підбили підсумок Мюнхенської безпекової конференції: Україна і Росія розійшлися по різних цивілізаціях. Детальніше про це читайте Олексія Іжака «Чому для перемоги України більше немає перешкод».