UA / RU
Підтримати ZN.ua

Аналітики оцінили, скільки території окупувала РФ за останні тижні

Росіяни перебільшують успіхи на фронті.

Російське військово-політичне керівництво часто перебільшує успіхи своєї армії на полі бою в Україні.

Про це йдеться у щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Місцева влада і Міноборони РФ не узгодили заяви про бойові дії у Курській області – ISW

Зокрема колишній міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу, який нині займає посаду секретаря Радбезу Росії, заявив, що з 14 червня, коли Владімір Путін оголосив свій ультиматум Україні для початку мирних перемовин (вихід із чотирьох областей, частини яких окупували війська Росії, та відмова від членства в НАТО), російська армія захопила 420 квадратних кілометрів української території.

Читайте також: Техніка живе не полі бою не більше 15 хвилин: Цехоцький про штурми росіян на покровському напрямку

Натомість аналітики вказують, що мають докази окупації 290 квадратних кілометрів – тобто, менше, ніж заявляють росіяни. Також зазначається, що армія РФ збільшила кількість штурмів на торецькому напрямку у ніч на 18 червня після загальної неактивності на цій ділянці фронту протягом усього 2024 року.

Водночас експерти не спостерігали великих або оперативно значущих російських територіальних здобутків на торецькому чи покровському напрямках із 14 липня, хоча російські війська досягли тактичних успіхів на цих ділянках із того часу.

Читайте також: Українські військові знищили прапор РФ і окупанта, який його вивісив на школі у Нью-Йорку

Нагадаємо, аналітики української OSINT-спільноти DeepState заявили, що росіяни наче «зірвалися з ланцюга» на покровському напрямку, а журналіст Богдан Мирошников зазначив, що війська РФ кидають у бій значну кількість нових підрозділів.