UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американський генерал склав список озброєння, яке допоможе Україні у війні

США працюють над тим, щоб Україна і далі могла боротися.

Головнокомандувач збройних сил США в Європі, генерал Кріс Каволі, склав перелік озброєнь, якими володіють Сполучені Штати і які могли б допомогти Україні у війні з Росією, проте їх ще не надала адміністрація Джо Байдена. До списку увійшли ракети класу "повітря-земля" та захищена мережа зв'язку Link 16, що використовується країнами НАТО.

Зазначені системи, включно з Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM ‒ тип крилатої ракети повітряного базування) і системою зв’язку Link 16, могли б значно посилити бойові можливості українських військ, повідомляє CNN. Мережа Link 16 забезпечує безперебійний зв’язок між бойовими системами і особливо корисний для управління протиповітряною та протиракетною обороною.

Читайте також: Україна стала привабливим ринком для виробників зброї з балканських країн — The Economist

За словами джерела, обізнаного з запитами України, Київ неодноразово звертався з проханням про надання цих систем. Проте у звіті генерала Каволі не зазначається, чому ці озброєння досі не передані. Раніше американські посадовці висловлювали занепокоєння щодо можливого потрапляння чутливих американських технологій до рук Росії, що, ймовірно, стримує передачу системи Link 16.

Одним із ключових факторів, який впливає на рішення щодо передачі ракет класу "повітря-земля", є відсутність у України авіаційного паритету з російськими силами, що робить їх застосування менш ефективним.

Майже через три роки війни Україна продовжує наполягати на наданні сучасного озброєння та знятті обмежень на використання ракет дальнього радіусу дії. Із наближенням президентських виборів у США, що відбудуться менш ніж за місяць, питання підтримки України залишається невизначеним. Незважаючи на це, Сполучені Штати заявляють, що працюють над тим, щоб Україна могла продовжувати оборону щонайменше до кінця 2025 року.

Читайте також: Трамп використав ураган "Гелен" для критики допомоги Україні

Коли президент Володимир Зеленський зустрічався з Джо Байденом у Білому домі наприкінці минулого місяця, він надав список цілей на території Росії, які Україна планує уразити ракетами великої дальності ATACMS, наданими США. Цей список є частиною стратегії перемоги Зеленського у війні з Росією.

Попри те, що Байден не дав остаточної згоди на використання ракет для ударів по Росії, він також не виключив такої можливості. Обговорення цього питання продовжаться, хоча зустріч між двома лідерами найближчим часом не запланована. Варто зазначити, що Байден нещодавно скасував свою поїздку до Німеччини на засідання Контактної групи з питань оборони України, і малоймовірно, що найближчим часом політика США щодо ракет дальнього радіусу дії зміниться.

Читайте також: Чому США не дозволяють бити ракетами ATACMS по Курській області: виявилося, не через страх ескалації

Американські чиновники сподіваються, що до 2025 року Росія не зможе підтримувати свої військові зусилля на нинішньому рівні. Після трьох років бойових дій Москва втратила сотні тисяч військових. Деякі аналітики вважають, що для досягнення значних успіхів на фронті російський диктатор Владімір Путін буде змушений вдатися до чергової хвилі мобілізації, яка є політично ризикованим кроком. Крім того, деякі ознаки свідчать, що до кінця 2024 року економіка Росії може почати відчувати серйозні труднощі через санкції Заходу.

Читайте також: Франція передасть Україні літаки Mirage 2000 на початку 2025 року — Міноборони

Водночас критики вважають, що план адміністрації Байдена щодо перемоги України залишається нечітким. У засекреченій доповіді для Конгресу перемога України визначена лише в загальних термінах суверенітету країни. У додатку до цієї стратегії визначено критерії, за якими можна судити про успіх, зокрема відвойована територія, проте чітких орієнтирів не надано.

Нині ситуація на полі бою залишається непередбачуваною. Росія продовжує досягати успіхів на сході України, тоді як українські сили на початку року захопили частину території всередині Росії, яку вони продовжують утримувати. Однак деякі експерти побоюються, що утримання цієї території може надто розтягнути українські сили вздовж лінії фронту.

Читайте також: Курська операція: політична перемога Києва, але зі складнощами ‒ Foreign Policy

Нагадаємо, США пообіцяли поставити Україні плануючі авіабомби AGM-158 Joint Standoff Weapon (JSOW) середньої дальності для винищувачів F-16. Експерти вважають, що після отримання їх краще буде переробити на крилаті ракети.