UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американські чіпи в російській зброї: виробники визнали, що не контролюють кінцевих споживачів – ЗМІ

Росіяни постійно знаходять нові джерела постачання електронних компонентів

Американські виробники чіпів, що досі знаходять у ракетах та дронах, якими росіяни обстрілюють Україну, визнали, що не контролюють, хто є кінцевим споживачем їхньої продукції. Це виходить із відповідей представників технологічних корпорацій Intel, AMD, Analog Devices та Marvell, які відповіли на запити «Голосу Америки».

«Цілком можливо, що деякі клієнти нашого дистриб'ютора можуть надалі перепродавати продукцію компаніям, яких Marvell або її дистриб'ютори не знають, не бачать чи не контролюють», – заявила віцепрезидентка корпорації Marvell Стейсі Кіган, зауваживши, що компанія готова проводити внутрішні розслідування та співпрацювати з органами влади у питаннях дотримання санкцій. 

«Хоча ми не завжди знаємо і не можемо контролювати, яке обладнання створюють наші клієнти… Там, де нам стає відомо, що продукти Intel використовуються партнерами для порушень прав людини, ми обмежуємо або припиняємо бізнес», – відповіла речниця Intel Еді Бур.

Читайте також: "Ми вважаємо, що це були закупки, зроблені заздалегідь, до повномасштабного вторгнення" – Данілов про західні комплектуючі російських ракет

Мережа посередників між виробником і кінцевим споживачем постійно розширюється. Тому простежити за шляхом товару стає все важче. На думку експерта з технологій та озброєнь Центру нової американської безпеки (CNAS) Тіма Фіста, росіяни постійно знаходять нові джерела постачань.

«Я б запропонував робити трекінг індивідуальних чіпів. Якщо встановити маленьку деталь для відстежування на кожен чіп, це зробить експортний контроль значно ефективнішим», – пропонує Фіст, але уточнює, що йдеться лише про нові чіпи, які тільки виготовляються. 

Читайте також: У зброї, якою Росія б'є по Україні, все частіше знаходять компоненти з Китаю – ОП

У звіті міжнародної робочої групи з питань санкцій проти РФ (група Єрмака-Макфола) від 3 липня йдеться, що найбільше компонентів для російської зброї виробляють американські компанії Analog Devices, Texas Instruments, Microchip Technology, Intel Corporation, AMD, німецькі Infineon Technologies і корейська Samsung. Навіть прості іранські безпілотники Shahed-136, які використовуються для ударів по Україні, містять комплектуючі з США, Японії та Швейцарії.

Нагадаємо, нещодавно Офіс президента України оприлюднив інформацію, що у конструкції російських БПЛА «Ланцет» використовується щонайменше 19 іноземних електронних компонентів, у тому числі з держав Заходу. Також чимало компонентів з-за кордону є і в розвідувальних безпілотниках «Орлан». 

Наприклад, 28 серпня у Німеччині арештували бізнесмена російського походження, який через треті країни експортував в обхід санкцій електронні компоненти для виробника дронів «Орлан-10».