UA / RU
Підтримати ZN.ua

Американська стратегія стримування Росії працює — WSJ

США не змогли забезпечити поразку Росії, але успішно стримують її амбіції.

У жовтні 2023 року двоє республіканців — Майкл Маккол з Техасу та сенатор Джеймс Ріш з Айдахо — опублікували відкритого листа, в якому звинуватили адміністрацію Байдена в тому, що вона не змогла "сформулювати стратегію, яка б окреслила, як допомога США Україні допоможе їй досягти перемоги над Росією".

Безумовно, є багато підстав для критики в тому, як США та їхні союзники підійшли до війни. Озираючись назад, можна сказати, що рішення не надавати (а потім надавати) ту чи іншу систему озброєнь часто були незрозумілими. З надто великим небажанням США відправили в Україну реактивну систему залпового вогню HIMARS, ракетний комплекс ATACMS, танки Abrams й винищувачі F-16, зазначає Майкл Кіммейдж, професор історії в Католицькому університеті США.

На думку історика, жодна кількість танків, винищувачів чи ракет не здатна сама по собі завершити війну в Україні. Для справжньої поразки Росії та її президента Владіміра Путіна необхідно перемогти їх всередині самої країни, що є величезним і надзвичайно небезпечним завданням.

Читайте також: Чому підтримка України з боку Заходу зменшується? — The Telegraph

І насправді, США та інші країни, що підтримують Україну, дотримуються певної стратегії: вони застосували величезний арсенал військових, дипломатичних і економічних засобів для досягнення найважливішої мети — стримування реваншистської влади путінської Росії.

Хто б не переміг на виборах в США, слід визнати, що стратегія стримування Росії працює. Якщо наступний президент, чи то Трамп, чи то Гарріс, зможе розширити американську допомогу Україні, одночасно переконуючи союзників робити більше, Україна зможе досягти певного прогресу на місцях, вважає автор.

Читайте також: У Вашингтоні немає чіткого уявлення про те, як саме може виглядати прийнятний кінець війни в Україні або в Секторі Гази — NYT

Раніше редактори газети The Wall Street Journal писали, що незалежно від того, хто виграє президентські вибори, Білий дім обговорює, як найкраще допомогти Києву, зважаючи на обмеженість його інструментарію. Адміністрація Байдена і союзники по НАТО намагаються розробити довгострокові плани допомоги Києву, які можуть пережити політичні зміни в будь-якій країні.