UA / RU
Підтримати ZN.ua

У президента Південної Африки заявили, що чекають від США доказів постачання зброї до Росії

Поки уряд ПАР проводить власне розслідування

В адміністрації президента Південної Африки Сиріла Рамафоси, відреагували на заяву посла США Рубена Бріджіті щодо постачання зброї з ПАР до Росії. Як повідомляє офіційне представництво президента ПАР, заява посла «підриває дух співпраці та партнерства».

«Загальновідомо, що російське судно під назвою Lady R причалило до Південної Африки. Відтоді почалися звинувачення щодо мети подорожі. Хоча на сьогодні не було надано жодних доказів на підтримку цих звинувачень, уряд зобов’язався розпочати незалежне розслідування під керівництвом судді у відставці. Під час нещодавніх зустрічей між південноафриканською делегацією та офіційними особами США обговорювалося питання Lady R і було досягнуто домовленості про те, що розслідування буде дозволено продовжити, а розвідувальні служби США нададуть будь-які докази, якими вони володіють», – йдеться у зверненні представництва президента ПАР. 

Читайте також: У ПАР шукають шляхи, щоб не виконувати ордер на арешт Путіна – Bloomberg

Нагадаємо, що 11 травня посол Сполучених Штатів у ПАР Рубен Бріджіті заявив, що він впевнений, що російський корабель завантажив зброю в Південній Африці, чим, можливо, «порушив оголошений нейтралітет Преторії в українському конфлікті». Корабель відбув до Росії з ПАР ще у грудні 2022 року. 

Раніше США неодноразово застерігали інші країни від надання підтримки Росії, попереджаючи, що ті, хто це зробить, можуть бути позбавлені доступу до найважливіших ринків світу. 

У лютому 2023 року держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Південна Африка, ймовірно, повільно відходить від зближення з Москвою. Пізніше у ПАР попросили Владіміра Путіна не приїздити на саміт БРІКС, бо будуть змушені його арештувати на підставі ордеру Міжнародного кримінального суду.