UA / RU
Підтримати ZN.ua

Союзники по НАТО, а не США демонструють лідерство у підтримці України — The Hill

Союзники по НАТО кидають виклик ядерним погрозам Путіна — так само має вчинити й Вашингтон.

Владімір Путін знову брязкає ядерною шаблею. Його остання, не надто витончена погроза, що "постійна ескалація може призвести до серйозних наслідків" пролунала у відповідь на неодноразові заяви Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, останню з яких він зробив 28 травня, про те, що "право України на самооборону включає в себе також завдання ударів по цілях за межами України, по легітимних військових цілях всередині Росії".

Столтенберг додав, що "українцям буде дуже важко і складно захищатися, якщо вони не зможуть вражати військові цілі по той бік кордону. Це можуть бути ракетні установки, [або] артилерія, [або] аеродроми, які використовуються для нападу на Україну. І якщо Україна не зможе вразити ці військові цілі, їй буде набагато важче захищатися", повідомляє The Hill.

Того ж дня президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц ще більше розлютили Путіна, повторивши слова Столтенберга на спільній прес-конференції з нагоди їхньої двосторонньої зустрічі в Гранзее, Німеччина. Макрон, який також пообіцяв відправити французьких інструкторів в Україну, заявив, що "ми вважаємо, що ми повинні дозволити їм нейтралізувати військові об'єкти, з яких запускаються ракети, і, по суті, військові об'єкти, з яких атакують Україну".

Читайте також: 13 країн у коаліції держав, які дали дозвіл на удари зі своєї зброї по Росії: список

Шольц, який досі не був таким відвертим, як Макрон, щодо характеру підтримки Києва, втім, повторив позицію французького президента. Декілька менших союзників по НАТО також підтримали слова Столтенберга. Серед них не лише країни Балтії, а й члени НАТО Данія та Нідерланди.

З іншого боку, коли Столтенберг говорив про "інших", а Шольц — про "деяких людей", які продовжують обмежувати здатність України реагувати на атаки ззовні, вони мали на увазі найвищих політиків в адміністрації Байдена. Не можна заперечувати, що Путін залякував адміністрацію Байдена практично з самого початку війни. Білий дім був стриманим, навіть коли союзники Америки все частіше називали ядерні погрози російського диктатора блефом.

Досить того, що Конгресу знадобилися місяці, щоб ухвалити новий пакет допомоги для України; пройдуть тижні, перш ніж зброя в цьому пакеті досягне того, що глава Офісу президента України назвав "критичними обсягами". Нездатність Вашингтона дозволити Україні максимально використати цю зброю лише погіршить ситуацію.

Читайте також: США дійсно дозволили бити по Росії, але із ще більшою умовою – Никифоров

Тим часом російські війська продовжують свій наступ в Харківській області. Зіткнувшись з російськими успіхами на місцях, Білий дім нарешті погодився дозволити Україні атакувати російські об'єкти, але лише за умови, що цей дозвіл стосується бойових дій виключно в районі Харкова. Європейці не встановили таких обмежень.

Союзники по НАТО так само вразливі до російського ядерного удару, як і Америка. Хоча, союзники, за винятком Британії й Франції, не можуть відповісти тим же, на що, безумовно, здатна Америка. Проте вони не дозволять Путіну залякати їх.

"Америка завжди пишалася своїм лідерством в НАТО. Однак цього разу саме союзники по НАТО демонструють лідерство в підтримці України. Адміністрація Байдена повинна припинити "хитатися", як колись сказала Маргарет Тетчер президенту Джорджу Бушу-молодшому, і наслідувати справжню рішучість союзників", — зазначає The Hill.

Читайте також: Британія не дала 100% дозволу на застосування Storm Shadow по Росії – Зеленський

Раніше газета The Times розповіла про те, як Путін може відповісти, якщо західна зброя вразить цілі в Росії. Кремль може використати ядерну зброю, здійснити диверсії проти західних цілей, військові операції в Балтійському регіоні або вдатись до мобілізації додаткових військ.