UA / RU
Підтримати ZN.ua

Затримали і відпустили: Трампу зачитали звинувачення

Суд вирішив не обмежувати пересування експрезидента.

Колишній президент США Дональд Трамп не визнав себе винним за федеральними кримінальними звинуваченнями у незаконному зберіганні пов’язаних із національною безпекою документів після залишення посади, пише CNN. 

Після процедури зачитування звинувачень, для якої Трампа тимчасово заарештували, суд вирішив не накладати на нього обмежень у пересуванні, однак заборонив спілкування зі свідками у справі, аби запобігти можливому впливу на них.

Інший фігурант у справі, помічник Трампа Волт Наута, так само не визнав себе винним за жодним із обвинувачень. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді  особистого зобов’язання і так само заборонив спілкування зі свідками.

У суді Трамп, одягнений у синій костюм і червону краватку, мовчки сидів, схрестивши руки. У середу експрезидент США святкуватиме 77 день народження.

Після того, як політик залишив будівлю суду, він вирушив до популярного  кубинського ресторану Versailles, де натовп заспівав йому «Happy Birthday».

Читайте також: Вибори можуть врятувати Трампа від в'язниці – Politico

Таким чином, справа увійшла в юридичну форму досудового провадження,. Водночас, експерти вважають, що у команди Трампа буде багато можливостей затягнути справу – можливо навіть до виборів 2024 року.

Федеральні прокурори в п’ятницю оприлюднили 49-сторінковий обвинувальний висновок, в якому стверджується, що колишній президент зберігав документи, до яких, як він знав, не повинен був мати доступ, ділився ними з іншими, а також давав своїм співробітникам вказівки допомагати йому ухилятися від спроб влади отримати їх назад. 

Це був другий візит Трампа до суду за останні місяці. У квітні він не визнав себе винним у державних звинуваченнях щодо таємної виплати 130 тисяч доларів зірці “фільмів для дорослих” Стормі Деніелс перед президентськими виборами 2016 року за те, щоб вона мовчала про свій роман з Трампом.

Трамп став першим колишнім президентом, якому висунули звинувачення у федеральних злочинах.