UA / RU
Підтримати ZN.ua

Високопосадовець США відвідав Індію: обговорив повідомлення про змову з метою вбивства американського громадянина

У США нещодавно заявили про причетність агента уряду Індії до підготовки вбивства сикхського активіста з американським громадянством.

Заступник радника Білого дому з питань національної безпеки Джон Файнер очолив американську делегацію до Нью-Делі в понеділок, 4 грудня, де обговорив повідомлення про змову з метою вбивства американського громадянина. Про це повідомляє Reuters.

Файнер підтримав ініціативу Індії зі створення слідчого комітету для розслідування змови, а також вказав на важливість притягнення винних до відповідальності.

Читайте також: Союзники по альянсу "П'ять очей" надали Канаді дані про можливу причетність Індії до вбивства лідера сикхів — ЗМІ

США звинуватили агента індійського уряду у причетності до підготовки вбивства сикхського активіста з американським громадянством. Федеральна прокуратура південного округу Нью-Йорка оприлюднила звинувачення проти громадянина Індії, якого підозрюють у співпраці з представником індійського уряду з метою організації вбивства активіста сикхської громади.

Минулого тижня Індія заявила, що офіційно розслідує занепокоєння, висловлене США, і буде вдаватися до "необхідних подальших заходів" на основі висновків комісії, створеної 18 листопада.

Індійський уряд давно скаржиться на активність сикхських груп за межами Індії. Нью-Делі розглядає їх як загрозу безпеці — ці групи підтримують рух за створення незалежної сикхської держави.

Файнер зустрівся з міністром закордонних справ Індії та радником з питань національної безпеки. Вони також обговорили події на Близькому Сході, включаючи війну між Ізраїлем і ХАМАС, плани щодо післявоєнного устрою Сектору Гази і нещодавні напади на комерційні судна в Червоному морі.

Читайте також: Танкери, які потрапили під санкції США, перевозили нафту РФ до Індії — Reuters

Ці звинувачення є дзеркальним відображенням заяв Канади і можуть призвести до загострення і без того крихких відносин між Штатами та Індією. 

У вересні уряд Канади викликав дипломатичну бурю, коли прем'єр-міністр Джастін Трюдо звинуватив Індію у причетності до вбивства сикхського лідера у Ванкувері - звинувачення, які Нью-Делі рішуче заперечує.

США вже опинилися в незручному становищі, коли у Нью-Делі з невдоволенням відреагували на звинувачення Канади. Індія вислала десятки канадських дипломатів. Тим не менш, за останні місяці Штати та Індія провели кілька зустрічей на високому рівні.

Читайте також: Індія планує поповнити флот авіаносцем вартістю $5 млрд для протидії Китаю — Bloomberg

Однак ситуація посилить тиск на адміністрацію президента США Джо Байдена, яка прагнула поглибити зв'язки з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді, попри занепокоєння щодо прав людини і майбутнього індійської демократії. Під час зустрічі з Моді у Вашингтоні в червні Байден заявив, що Індія має вирішальне значення в зусиллях США з протистояння зростанню впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.