UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військово-повітряні сили США готуються до значних змін “із прицілом” на Китай — Politico

Очікується, що цього місяця було оголошено про масштабні перетворення.

Військово-повітряні сили США роблять останні штрихи у масштабній структурній перебудові, яка переформатує війська в межах зусиль Пентагону, спрямованих на те, щоб не відставати від нарощування військової потужності Китаю. Про це повідомляє Politico.

За словами джерел видання, знайомих з планами, протягом наступних кількох тижнів буде оголошено про консолідацію деяких з основних трьох- і чотиризіркових командувань, об'єднання винищувачів і бомбардувальників у єдині підрозділи, а також про посилення бюджетного і планового відділів.

Мета полягає в тому, щоб впорядкувати неповоротку бюрократію ВПС. Переформатування передбачає реорганізацію того, як служба планує, формує бюджет і проектує нові літаки, а також, ймовірно, запустить проекти нових безпілотних апаратів і винищувачів в епоху, коли оборонні бюджети, як очікується, дещо зростуть або залишаться на відносно незмінному рівні.

Читайте також: Новий глава міноборони Китаю заявив про підтримку РФ в контексті війни в Україні

Міністр ВПС Френк Кендалл працює над планом під назвою "Реоптимізація для конкуренції з великими державами" з вересня минулого року. 

"Це буде дійсно велика справа", - сказав один із радників, якого регулярно інформують про плани модернізації Пентагону, знайомий з проектом.

Очікується, що ВПС оприлюднять свої плани 12 лютого на симпозіумі з питань ведення бойових дій Асоціації повітряних і космічних сил в Колорадо. За словами радників, багато деталей залишаються в процесі опрацювання.

Сам Кендалл згадував про плани реорганізації у вересні, повідомивши, що працює над "радикальним" переглядом боєготовності ВПС.

Два представники ВПС визнали, що зміни вже відбуваються, але відмовилися надати подробиці. За їхніми словами, перебудова необхідна через "значні і небезпечні зміни в стратегічному середовищі", що змусило розпочати "масштабні зусилля з реоптимізації Департаменту ВПС".  

Плани Кендалла стосуються суті того, як ВПС структурували себе протягом десятиліть для того, щоб зробити підрозділ більш ефективним, одночасно консолідуючи більше аналізу і планування на найвищому рівні в межах структури звітності, яка підпорядковується безпосередньо цивільному міністрові.

Ідея полягає в тому, що ВПС мають посилити цивільне планування і бюджетний аналіз, які зазвичай здійснюють співробітники Пентагону. Ці зміни допоможуть краще визначити, що саме ВПС хочуть придбати і як вони можуть собі це дозволити. 

Загалом, для того, щоб пропозиція Кендалла пройшла через Конгрес і почала діяти, знадобляться місяці, якщо не роки. Реакція на Капітолійському пагорбі і серед спільноти ВПС є непевною. Це не перший випадок за останні роки, коли служба проводить реформування на тлі зростання військової сили Китаю. 

Читайте також: Критична інфраструктура США ще не готова протистояти кіберзагрозам з боку Китаю — Axios

Раніше повідомлялося, що китайський лідер Сі Цзіньпін закликав військових своєї країни поглибити планування бойових дій, щоб збільшити шанси на перемогу в реальній війні.

За десять років Китай став іншим. І річ не в показниках зростання ВВП. Насамперед ідеться про зовнішню політику та дипломатію, що явно свідчать про глобальні амбіції Китаю на чолі з Сі Цзіньпіном, який бажає "виплекати сад світової Сі-вілізації". Як на це дивляться США, Японія та Індія? Яке місце в усій цій геополітиці відведено Росії? Читайте статтю посла України в Японії Сергія Корсунського "Чи вдасться Китаю побудувати світову Сі-вілізацію?".