UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вибори в США: дедалі більше демократів висловлюють побоювання щодо кандидатури Байдена

Перший сенатор-демократ закликав Байдена вийти з президентських перегонів.

Виборча кампанія лідера США демократа Джо Байдена зіштовхнулася з новими проблемами: ексспікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що лише "президент повинен вирішити", чи варто йому залишатися в перегонах, відомий актор та спонсор Джордж Клуні сказав, що Байдену не варто балотуватися, а сенатори й законодавці від Демократичної партії висловили нові побоювання з приводу його здатності перемогти республіканця Дональда Трампа. Про це повідомляє AP.

Читайте також: Зеленський: Путін однаково ненавидить Байдена і Трампа

Пізно ввечері в середу, 10 липня, сенатор від штату Вермонт Пітер Велч закликав Байдена знятися з виборів. Велч став першим демократичним сенатором, який виступив із таким закликом.

Раптовий шквал серйозних заяв, попри рішуче наполягання Байдена на тому, що він не залишить виборчі перегони 2024 року, продемонстрував громадськості, наскільки хитким залишається це питання серед відомих демократів. На Капітолійському пагорбі восьмий член Палати представників від Демократичної партії Пат Райан з Нью-Йорка, а згодом і дев'ятий, Ерл Блюменауер з Орегону, публічно закликали Байдена вийти з виборчих перегонів. 

"Я хочу, щоб він зробив те, що вирішить", - сказала Пелосі.

"Ми всі заохочуємо його прийняти це рішення, тому що часу залишається все менше", - додала вона, хоча Байден уже неодноразово заявляв, що прийняв своє рішення.

Це вирішальний момент для президента і його партії, оскільки демократи обговорюють те, що колись було немислимим - вихід з перегонів Байдена за кілька тижнів до Національного з'їзду Демократичної партії, на якому його повинні офіційно оголосити як кандидата на переобрання.

Цього тижня Байден приймає світових лідерів у Вашингтоні на саміті НАТО, де на нього чекає щільний графік офіційних зустрічей, кулуарних бесід і тривалих дипломатичних обідів - низка можливостей продемонструвати готовність до переобрання, попри слабкий виступ минулого місяця на перших президентських дебатах з Трампом.

Демократична партія наразі на роздоріжжі. Байден зіштовхнеться з новими випробуваннями в четвер, 11 липня,  - публічно, на запланованій прес-конференції, де багато демократів будуть стежити за ним, і приватно, коли його головні радники зустрінуться з групою демократів у Сенаті, щоб обговорити свої побоювання й заручитися підтримкою.

"Ми не можемо ігнорувати катастрофічний виступ президента Байдена на дебатах", - написав Велч у статті для Washington Post, додавши, що Вермонт любить Байдена, але водночас, “із сумом” закликавши президента вийти з перегонів.

При цьому, Байден все ще зберігає сильну підтримку з боку ключових ланок своєї партії.

Пелосі стежить за думками провідних демократів про кандидатуру Байдена, її коментарі розглядаються як важливі для напрямку партії, поки зважуються можливі альтернативи в кампанії проти Трампа.

Завдяки своїй сильній позиції колишнього спікера Палати представників та наближеності до Байдена як надійного давнього союзника, Пелосі вважається однією з небагатьох лідерів Демократичної партії, яка може вплинути на рішення президента.

Читайте також: Байден чи Трамп? Для польського президента це не має значення — Politico

Відсутність повної заяви Пелосі про підтримку кандидатури Байдена - це те, на що законодавці, ймовірно, звернуть найбільше уваги, навіть попри те, що пізніше вона сказала про віру в його перемогу. 

Сенатор-демократ Майкл Беннет заявив про небезпеку другого терміну Трампа і сказав, що президент повинен "розглянути" варіанти. Сенатор від Демократичної партії Річард Блюменталь сказав про "глибоку стурбованість" щодо перспектив Байдена на виборах, які він назвав екзистенціальними для країни. А сенатор Тім Кейн висловив упевненість, що Байден зробить патріотичний вчинок заради країни та прийме “це рішення".

Байден і його команда зараз більш інтенсивно працюють над зміцненням підтримки.

Лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер запропонував виборчій команді Байдена відповісти на занепокоєння і вкотре вказав на свою підтримку президента.

"Як я неодноразово давав зрозуміти публічно й приватно, я підтримую президента Байдена та залишаюся відданим справі забезпечення перемоги над Дональдом Трампом у листопаді", - наголосив він.

Старші радники Байдена Майк Донілон і Стів Ріккетті, а також голова його передвиборчої кампанії Джен О'Меллі Діллон у четвер проведуть приватну зустріч із сенаторами-демократами. Водночас, один сенатор на умовах анонімності сказав, що це може бути марною тратою часу, якщо Байден не виступить перед сенаторами сам.

Читайте також: Байден зустрівся з новим прем'єром Британії: обговорили “особливі відносини” Лондона й Вашингтона 

Демократи вагаються, чи продовжувати підтримувати 81-річного Байдена після невдалого виступу на дебатах (детально дебати аналізував у своїй статті Олег Шамшур) і слабкої реакції його кампанії на заклики продемонструвати виборцям готовність до ще одного чотирирічного президентського терміну.

Нещодавно представники партії в Сенаті та Палаті представників провели зустрічі, щоб обговорити занепокоєння щодо перспектив кандидатури Байдена. Втім, дискусії, за даними ЗМІ, не принесли чітких результатів, залишивши партію в невизначеності.