UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ув'язненому за вбивство Флойда поліцейському завдали 22 удари ножем: що відомо про нападника

Експоліцейський вижив.

Ув'язненому колишньому члену банди  Джону Турскаку висунули звинувачення у замаху на вбивство за напад на колишнього офіцера поліції Міннеаполіса Дерека Шовена у федеральній в'язниці в Арізоні, пише Associated Press.

За даними федеральної прокуратури, Джон Турскак завдав Шовену 22 удари ножем у Федеральній виправній установі в Тусоні та сказав, що вбив би його, якби співробітники виправної колонії не відреагували так швидко.

Турскак, який відбуває 30-річний термін ув'язнення за злочини, скоєні ним у якості члена банди мексиканської мафії, сказав слідчим, що планував напад на Шовена близько місяця. Пізніше він це заперечував.

Турскака звинувачують у нападі на Шовена із саморобним ножем у юридичній бібліотеці в'язниці близько 12:30 24 листопада, наступного дня після Дня подяки. Бюро пенітенціарних установ заявило, що співробітники зупинили напад і надали допомогу постраждалому. Згодом Шовена доставили до лікарні.

За словами Турскака, він напав на Шовена в Чорну п’ятницю, продемонструвавши у такий спосіб символічний зв’язок із рухом Black Lives Matter, який отримав широку підтримку після смерті Флойда, та з символом «Чорна рука», пов’язаним з мексиканською мафією.

52-річного Турскака звинувачують у нападі з наміром вбивства, нападі з використанням небезпечної зброї та нападі, що спричинив тяжкі тілесні ушкодження. Ці злочини караються до 20 років позбавлення волі.

Після  нападу на Шовена його перемістили до сусідньої федеральної пенітенціарної установи в Тусоні, де він залишається під вартою.

У серпні 2022 року 47-річного Шовена відправили до колонії суворого режиму для одночасного відбування 21-річного терміну ув’язнення за порушення громадянських прав Флойда та 22,5-річного за вбивство другого ступеня.

Адвокат Шовена, Ерік Нельсон, виступав за те, щоб його підзахисного тримали окремо від інших ув’язнених, передбачаючи можливість нападу.

Читайте також: В США поліцейських звинувачують у побитті до смерті темношкірого американця: оприлюднено відео

Темношкірий американець Флойд помер 25 травня 2020 року після того, як Шовен упродовж дев’яти з половиною хвилин тиснув коліном на його шию на вулиці біля магазину, у якому Флойд ймовірно використав фальшиву 20-доларову купюру.

На відео спостерігача зафіксовано стихаючі крики Флойда: «Я не можу дихати». Його смерть викликала протести по всьому світу, деякі з яких переросли в насильство. Під час масових заворушень в США загинули щонайменше 11 людей.