UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ультраправі республіканці планують усунути Маккарті з посади спікера Палати представників — WP

Це призведе до подальшого безладу в Палаті на тлі потенційного шатдауну.

Група ультраправих республіканців Палати представників США готує спробу усунути Кевіна Маккарті з посади спікера вже наступного тижня, що призведе до подальшого безладу в Палаті на тлі потенційного шатдауну. Про це повідомляє WP, посилаючись на джерела.

Деякі члени ультраправої фракції партії об'єднуються навколо кандидатури представника команди Маккарті Тома Еммера (штат Міннесота), на посаду наступного спікера, якщо їм вдасться успішно змістити Маккарті. Члени групи вважають, що Еммер краще розуміє їхні проблеми і зможе ефективніше досягти консервативних результатів.

Читайте також: Сенат США проголосував за початок дебатів про тимчасовий бюджет, щоб уникнути призупинення роботи уряду

Спроба замінити Маккарті одним із його головних заступників є останнім прикладом загострення і хаосу серед республіканців у Палаті.

Деякі члени Республіканської партії, включаючи союзників Маккарті, давно попереджали, що його перебування на посаді буде перевірено під час боротьби за фінансування уряду через обіцянки, які він дав ультраправим законодавцям у січні, щоб здобути крісло спікера.

За словами джерел видання, Еммер ще не визначився, чи хоче він продовжувати боротьбу за посаду спікера і чи підтримає заходи, спрямовані на відставку Маккарті.

"Я повністю підтримую спікера Маккарті. Він це знає, і я це знаю. Я не маю жодного інтересу до палацових інтриг. Кінець дискусії", - заявив Еммер.

Наразі незрозуміло, чи будуть ультраправі продовжувати реалізацію цього плану, або ж ця змова є просто попередженням Маккарті про серйозність їхнього невдоволення. Але деякі члени партії підкреслили, що усунення Маккарті є "неминучим", і вони вираховують правильний час, щоб спробувати зробити це.

Невдоволення Маккарті серед прихильників жорсткої лінії зростає, навіть попри те, що він постійно заспокоює їх, і навіть тоді, коли уряд США наближається до потенційного шатдауну. Прихильники жорсткої лінії кажуть, що Маккарті змарнував місяці дорогоцінного часу влітку, відмовившись вести переговори щодо законопроектів про витрати, які відповідають їхнім вимогам.

Читайте також: США на межі нового "шатдауну": що це і чому за тимчасовий бюджет потрібно проголосувати саме сьогодні

За словами особи, близької до Еммера, він був ключовим союзником Маккарті, вказуючи на те, що працював "цілодобово", аби знайти голоси для обрання Маккарті спікером, а також протягом останніх кількох тижнів проводив зустрічі та телефонні дзвінки з членами Палати представників, щоб розблокувати роботу Палати і досягнути згоди щодо державного фінансування. 

На початку місяця, коли з'явилися чутки про можливі спроби змістити його з посади спікера, Маккарті розлютився на закритому засіданні. Він кинув виклик своїм суперникам, сказавши, що не боїться пропозиції про відставку.

Кілька союзників Маккарті в приватних розмовах припустили, що вони будуть твердо виступати за нього і підтримають іншого кандидата лише в тому випадку, якщо Маккарті відступить і призначить наступника.

Але збереження Маккарті на посаді може зіштовхнутися  з великими труднощами: демократам потрібно буде проголосувати за підтримку Маккарті, щоб подолати більше десятка ультраправих представників, які, ймовірно, проголосують за його відставку. 

Зрештою, саме демократи вирішуватимуть долю Маккарті, оскільки пропозиція про відставку потребує підтримки більшості Палати представників - 218 законодавців, для успіху. За словами джерела видання, демократи ще не визначилися зі своїм рішенням.

Деякі республіканські законодавці були шоковані, почувши, що прихильники жорсткої лінії наближаються до вибору кандидатури на заміну Маккарті. Люди, які часто бувають в одному кабінеті з Маккарті та Еммером, кажуть, що їхня співпраця дуже міцна, і було б дивно, якби Еммер пішов проти Маккарті, який цінує лояльність.

Тим не менш, деякі прихильники жорсткої лінії, які вважають Маккарті недостатньо консервативним і позбавленим політичних принципів, продовжують обговорювати за зачиненими дверима питання про те, як ініціювати відставку Маккарті і працювати над тим, щоб поставити на посаду лідера, якому вони віддають перевагу.

Уся законодавча діяльність зупинилася б, що стало б серйозною перешкодою для відновлення роботи уряду, якби Маккарті змістили під час шатдауну, а республіканці мали б тривалу боротьбу за обрання нового спікера, зазначає видання.

Читайте також: Шатдаун у США негативно вплине на процес навчання українських пілотів

Раніше повідомлялося, що шанси призупинення роботи уряду США зростають, оскільки Сенат та Палата представників розробляють окремі плани витрат. Різні бачення обох палат збільшують шанси на те, що вже у неділю, 1  жовтня, федеральні агентства США залишаться без грошей, сотні тисяч працівників будуть змушені піти у відпустку, зупиниться надання широкого спектру послуг: від випуску економічних даних до пільг на харчування. За даним ЗМІ, співробітники Білого дому вже отримали вказівки на випадок шатдауну.