UA / RU
Підтримати ZN.ua

NBC: Україна може зазнати поразки протягом кількох тижнів або місяців, якщо США не схвалять допомогу — Білий дім попередив членів Конгресу

Помічники Байдена дали законодавцям похмуру оцінку можливостей України без додаткової допомоги від США.

Помічники президента США Джо Байдена прямо заявили законодавцям на закритій зустрічі в середу, 17 січня, що якщо Конгрес не схвалить додаткову військову допомогу Україні найближчими днями, Росія може виграти війну за лічені тижні — в кращому випадку місяці. Про це повідомляє NBC News, посилаючись на слова двох осіб, знайомих з перебігом зустрічі.

Читайте також: Конгрес США проголосував за тимчасове фінансування уряду, вкотре уникнувши шатдауну

Радник з питань національної безпеки Джейк Салліван і директор Національної розвідки США Евріл Хейнс сказали законодавцям, що Україна вичерпає певні можливості протиповітряної оборони і артилерії в найближчі тижні.

Ця похмура оцінка, яку один з чиновників Білого дому назвав "неймовірно суворою", прозвучала в той час, коли майбутнє допомоги Україні ще ніколи не було таким невизначеним. Чиновники Білого дому все більше стурбовані перспективою того, що Байден не виконає обіцянку підтримувати Київ "стільки, скільки буде потрібно".

На зустрічі в середу в Білому домі Салліван і Хейнс надали лідерам Конгресу засекречені часові рамки того, коли ключові військові ресурси України будуть значно виснажені, а також детальну оцінку поточної динаміки на полі бою.

Салліван підкреслив, що становище України ускладнюватиметься протягом року, прогнозуючи конкретні дати, коли країна вичерпає свої можливості в короткостроковій перспективі.

Помічники президента США також сказали законодавцям, що відсутність допомоги вплине не лише на Україну, а й може змусити інші країни, які покладаються на Штати, включаючи Японію і Південну Корею, переглянути свої альянси. За словами джерел NBC, суть повідомлення Білого дому полягала в тому, що перемога Росії лише через те, що США не змогли впоратися, матиме наслідки для всього світу.

Двопартійна група лідерів Конгресу на зустрічі погодилася, що надання допомоги Україні є пріоритетом національної безпеки, але визнала, що існують розбіжності щодо того, як діяти на законодавчому рівні.

Салліван і Хейнс заявили, що без подальшої військової допомоги США українські війська зможуть продовжувати боротьбу з росіянами лише кілька тижнів, а може й місяців. Президент Росії Владімір Путін приймає рішення щодо дій на полі бою, виходячи з вразливостей України, оскільки адміністрація Байдена заявила минулого місяця, що надала Києву останню схвалену військову допомогу, сказав представник Білого дому.

Читайте також: В “Іскандері”, яким Росія вдарила по Чернігову, знайшли комплектуючі зі США

Салліван і Хейнс повідомили законодавцям, що РФ не випадково здійснила найбільшу повітряну атаку з початку повномасштабного вторгнення після того, як минулого місяця Конгрес не схвалив додаткову допомогу Києву. Помічники президента США аргументували це тим, що Україна значно вразливіша до атак Москви, поки Конгрес перебуває в глухому куті.

Двоє людей, знайомих із перебігом зустрічі в середу, розповіли, що представники адміністрації США більш детально зупинилися на оцінці можливостей України зараз і в майбутньому.

Президент України Володимир Зеленський, який за останні п'ять місяців двічі їздив до Вашингтона, особисто закликаючи надати допомогу, зайняв нехарактерно стриману позицію, оскільки військова підтримка з боку США для Києва залишається невизначеною. Зокрема, на форумі в Давосі Зеленський виглядав більш стримано і не робив публічних закликів про допомогу.

За словами чиновника США, адміністрація Байдена вітає такі зміни, оскільки деякі посадовці вважали, що в минулому Зеленський чинив занадто сильний тиск на Конгрес. У Давосі держсекретар Ентоні Блінкен намагався запевнити Зеленського, що в Конгресі все ще існує широка двопартійна підтримка надання фінансування Україні, і сказав, що чиновники працюють над цим питанням.

Допомога Києву, схвалення якої вже кілька місяців затримується в Конгресі, є частиною законодавства, яке також передбачає фінансування Ізраїлю, Тайваню та безпеки кордонів США. У жовтні минулого року Байден запросив додаткові 60 мільярдів доларів на військову допомогу Україні, частина з яких має бути використана для поповнення американських запасів. 

Протягом кількох тижнів минулої осені посадовці Білого дому висловлювали впевненість, що Конгрес схвалить більший обсяг допомоги, зазначаючи, що більшість республіканців і демократів підтримують це рішення. Але опір деяких республіканців загальмував схвалення законодавства, а двопартійні переговори в Сенаті щодо змін у політиці на південному кордоні США, що є ключовим пріоритетом для представників Республіканської партії, ускладнилися.

Попри те, що залишаються невирішені питання щодо частини законопроекту, яка стосується прикордонної політики, лідери обох партій висловили цього тижня оптимізм, що верхня палата може незабаром ухвалити цей закон. Доля законопроекту в Палаті представників більш невизначена. Байден вже кілька місяців попереджає, що відсутність нової допомоги матиме катастрофічні наслідки для України та світового порядку загалом. 

Читайте також: У США думають дати Україні якомога більше допомоги до 2025-го. Схвалення фінансування недостатньо — CNN

Переговори у Конгресі щодо потенційних змін у політиці США на кордоні з Мексикою та виділення військової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню опинилися у глухому куті. Американці дуже бояться напливу мігрантів, і це дає змогу республіканцям у Конгресі шантажувати демократів і блокувати допомогу Україні. Чи варто в цій ситуації очікувати швидкого компромісу між республіканцями й демократами? На це запитання відповідає Анна Бродські-Кроткіна в статті “Чи розблокують США допомогу Україні цього місяця?”.