UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Трампа розповіли, кого захищатимуть у першу чергу - і це не Європа

Тому на допомоу США у разі небезпеки Європі розраховувати не варто.

Східній Європі не варто очікувати багато від США, якщо Дональд Трамп переможе на президентських виборах, заявив виданню POLITICO один із лідерів оточення Трампа.

«Сполучені Штати мають зобов’язання прийти на допомогу країнам НАТО, які зазнали нападу. Це не те ж саме, що сказати, що ми повинні перекинути всю нашу армію на східний фланг», — сказав Елбридж Колбі, якому в разі перемоги Трампа пророкують  посаду радника з національної безпеки в потенційній другій адміністрації Трампа

За його словами, країнам східного флангу також необхідно витрачати на оборону більше 2% ВВП.

«Я не вважаю вражаючим, що Литва витрачає 3%; Естонія витрачає 3%. Якби я був на їхньому місці, я б витрачав 10, якщо вони серйозно думають про те, наскільки загрозливими є росіяни. Я думаю, що європейці повинні зрозуміти, що вони повинні нарощувати свою армію якомога швидше», — сказав він. 

Він додав, що його особиста точка зору полягає в тому, що США повинні спрямувати значні наявні сили на захист східної частини НАТО, але водночас не ослабити здатності захищати Тайвань.

Читайте також: Чому члени НАТО стурбовані другим можливим президентством Трампа? — Bloomberg

Колбі також виділив «ключові можливості», зокрема  далекобійну зброю, матеріально-технічне забезпечення, командний контроль і матеріально-технічне забезпечення, відоме як C4ISR, боєприпаси та протиповітряну оборону як сфери, де США повинні зосередитися на Азії, а не на Європі.

«Це найважливіші активи, але вони також найбільш дефіцитні», — сказав він.

Група країн НАТО, що межують з Росією, має розпочати дипломатичні зусилля з метою підвищення цільових показників військових витрат Альянсу, стверджуючи, що нинішні бюджети більше не є достатніми для протистояння загрозам, що стоять перед Заходом.