UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США колишню помічницю губернатора Нью-Йорка звинуватили в роботі на Китай

Згідно з заявою Мін'юсту, Лінда Сунь, серед іншого, перешкоджала доступу тайванських чиновників до лідерів штату.

Міністерство юстиції США звинуватило колишню помічницю губернатора штату Нью-Йорк Лінду Сунь у діяльності як агент Пекіна й Компартії Китаю. Сунь, яка працювала заступником голови апарату губернатора Кеті Хокул, у вівторок, 3 вересня, була заарештована разом із чоловіком Крісом Ху. Затримані відкидають усі звинувачення, повідомляє “Голос Америки”.

Читайте також: США планують відправити високопосадовця Пентагону на безпековий форум у Китаї — Reuters 

Згідно з заявою Мін'юсту, що 41-річна Сунь звинувачується в порушенні закону про реєстрацію іноземних агентів, візовому шахрайстві, а ще в контрабандному провезенні іноземців і змові з метою відмивання грошей.

Федеральний прокурор Бреон Піс стверджує, що незаконна схема збагатила сім'ю обвинувачених на мільйони доларів.

Згідно з обвинувальним висновком, Сунь користувалася своєю посадою у Виконавчій палаті для перешкоджання доступу чиновників Тайваню до лідерів штату Нью-Йорк, маніпулювала комунікаціями високопосадовців штату на користь Пекіна та намагалася сприяти поїздці до Китаю високопоставленого нью-йоркського політика.

Вона почала працювати у Виконавчій палаті Нью-Йорка понад десять років тому і перебувала на різних посадах до звільнення в березні 2023 року, коли з'явилися повідомлення про її незаконну діяльність. Федеральні прокурори заявляють, що ці роки Сунь із її чоловіком працювали на користь Китаю та Комуністичної партії.

Мін'юст США повідомив, що Сунь ніколи не реєструвалася як іноземний агент та активно приховувала свою діяльність на користь уряду КНР і представників Компартії Китаю.

В обмін на таку діяльність, Сунь і Ху отримали значну фінансову винагороду, зокрема, мільйони доларів через угоди в підприємницькій діяльності чоловіка в Китаї. Сімейна пара використала отримані гроші для купівлі розкішної нерухомості в Нью-Йорку та на Гаваях, а ще автомобілів класу люкс. 

Чоловікові Сунь пред'явлені звинувачення у банківському шахрайстві й незаконному використанні ідентифікаційних документів: він відмивав гроші через банківський рахунок, відкритий на ім'я близького родича.

ФБР проводить розслідування за підтримки податкової служби Штатів.

Читайте також: Головний дипломат США на Тайвані розповів, що робить Вашингтон для стримування загрози з боку Китаю

Раніше повідомлялося, що підтримувана Китаєм хакерська група шпигувала за широким колом організацій, які контролюють критичну інфраструктуру США: від телекомунікацій до транспортних вузлів. 

Шпигунство також було націлене на Гуам, де розташовані стратегічно важливі американські військові бази. Хоча Китай і США регулярно шпигують один за одним, аналітики кажуть, що це одна з найбільших відомих китайських кампаній кібершпигунства проти американської критичної інфраструктури.