UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США двох громадян можуть відправити до в'язниці на 45 років за спробу продати іранську нафту в обхід санкцій 

Вони планували купити нафту в Ірану, приховати її походження, а потім продати Китаю.

У США двох громадян визнали винними у спробі продати іранську нафту в обхід санкцій, а також у змові з метою відмивання грошей, заявило Міністерство юстиції США. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: У США та союзників залишилося небагато шляхів для стримування ядерної програми Ірану — Reuters

42-річному Чжен Вану і 42-річному Деніелу Рею Лейну загрожує максимальне покарання у вигляді 45 років ув'язнення. Вони планували купити нафту в Ірану, приховати її походження, а потім продати нафтопереробному заводу в Китаї.

Лейн був президентом приватної компанії Stack Royalties, що базується в Техасі — фірма займається продажем прав на нафтові та газові родовища інвестиційним фондам і групам приватних інвесторів.

Адвокат Лейна, Пол Хетцнекер повідомив агентству Reuters, що в основі справи лежать дії урядових агентів під прикриттям, які пропонували Лейну "мільйони доларів прибутку", якщо він візьме участь у схемі, після того, як він спочатку відмовився.

Читайте також: Іран має достатньо близького до збройового урану для трьох атомних бомб — Reuters

"Це обурливий приклад перевищення повноважень урядом", - заявив Хетцнекер, пообіцявши оскаржити вирок.

Звинувачення Вану та Лейну разом з трьома іншими особами були висунуті у 2020 році. Двоє співучасників змови відтоді визнали свою провину, як свідчать судові записи.

"Міністерство юстиції не буде миритися з тими, хто порушує санкції США і ставить під загрозу нашу національну безпеку заради особистої вигоди", - заявив керівник відділу національної безпеки Міністерства юстиції Метт Олсен.

Китай є єдиним у світі великим імпортером іранської нафти, попри санкції, які колишній президент США Дональд Трамп в односторонньому порядку запровадив на експорт нафти з Тегерана у 2018 році після виходу США з ядерної угоди.

Оголошення вироку заплановано на 29 лютого 2024 року.

Читайте також: Іран через “непрямі канали” повідомив США, що не хоче ескалації війни між Ізраїлем і ХАМАС

Раніше повідомлялося, що Палата представників США ухвалила законопроект про посилення санкцій проти іранської нафти. Законопроект, зокрема, передбачає заходи проти іноземних портів і заводів, які переробляють нафту, експортовану з Ірану з порушенням американських санкцій.

Bloomberg писало, що США хочуть посилити санкції проти Росії та Ірану. Але реалізація того й іншого одночасно несе значні політичні ризики для президента Штатів Джо Байдена, який готується до виборів у 2024 році. Байдену важко одночасно вдарити по Ірану та РФ на нафтовому ринку, не ризикуючи при цьому підвищити ціни на паливо.