UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп зібрався на судові «гастролі» до Західної Вірджинії

Експрезидент буде намагатися відвести суддю та змінити штат розгляду справи

Колишній президент США Дональд Трамп та його адвокати вирішили, що потрібно перенести з Вашингтону до іншого штату розгляду справи про злочинну змову, яка мала на меті запобігання поразці Трампа на президентських виборах 2020 року. У своїй соціальній мережі Truth Social Трамп назвав Вашингтон «брудним й просякнутим злочинною ганьбою».

«Я жодним чином не можу домогтися справедливого суду, або навіть чогось подібного до справедливого суду, у Вашингтоні», – написав Трамп, передає Bloomberg.

В окремому дописі Трамп заявив, що проситиме про відвід судді у цій справі «на дуже вагомих підставах», які він не назвав й не навів жодних доказів. Він заявив, що суддя Таня Чуткан, яку призначив колишній президент-демократ Барак Обама, не може бути справедливою.

Читайте також: Трамп погрожує суддям і прокурорам: "Переслідуватимете мене — я переслідуватиму вас"

Bloomberg зазначає, що Трамп, оскільки є провідним кандидатом Республіканської партії на виборах 2024 року, прагне перенести свій судовий процес за федеральними звинуваченнями до більш політично дружнього місця.

«Ми хотіли б інше місце проведення, інше журі [присяжних], яке відображає характеристики американського народу. Я думаю, що Західна Вірджинія була б чудовим місцем для розгляду цієї справи», – заявив адвокат Трампа Джон Лауро на телеканалі CBS. 

У 2020 році Трамп отримав у Західній Вірджинії 69% голосів, в той час, як у окрузі Колумбія (де знаходиться Вашингтон), політик отримав лише 5% голосів.

Читайте також: Опитування: Майже половина виборців-республіканців не голосуватимуть за Трампа, якщо його визнають винним

Нагадаємо, що колишній президент не визнає себе винним за жодним з висунутим йому обвинуваченням. До суду він залишатиметься на свободі. Наступне слухання у справі призначене на 28 серпня. 

Колишній віце-президент США Майк Пенс, який теж претендує стати кандидатом в президенти від Республіканської партії, не виключив, що буде свідком обвинувачення. Політична кампанія Пенса намагається отримати вигоду від звинувачень Трампа. Минулого тижня вони почали продавати шапки і футболки з логотипом «Занадто чесний». Саме так, згідно обвинувального висновку, назвав Пенса Трамп, коли тиснув на віце-президента, намагаючись схилити до участі у схемі зі зміни результатів виборів.