UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп подасть апеляцію на обвинувальний вирок у справі про гроші “за мовчання”

Колишній президент США стверджує, що судовий процес був спробою перешкодити його поверненню в Білий дім. 

Колишній американський лідер Дональд Трамп заявив, що подасть апеляцію на обвинувальний вирок у справі про гроші “за мовчання”, який зробив його першим президентом США, визнаним винним у вчиненні кримінального злочину. Йому доведеться дочекатися дати визначення покарання 11 липня, перш ніж зробити цей крок, повідомляє Reuters

Читайте також: Трамп заявив, що бомбив би Москву, якби РФ напала на Україну за його президентства ‒ WP

Республіканець Трамп повторив свої скарги на те, що судовий процес був організованою спробою перешкодити його поверненню в Білий дім. На його думку, це свідчить про те, що жоден американець не застрахований від політично мотивованого переслідування.

“Якщо вони можуть зробити це зі мною, вони можуть зробити це з будь-ким. Ми будемо оскаржувати цю аферу”, - сказав він.

У Трампа буде 30 днів з дня визначення покарання 11 липня, щоб подати апеляцію.

Президент США демократ Джо Байден заявив, що Трампу надана можливість захистити себе в тій же системі правосуддя, яка застосовується до всіх американців.

“Це нерозважливо, небезпечно, безвідповідально для будь-кого говорити, що все було сфальсифіковано тільки тому, що їм не подобається вирок”, - сказав Байден.

Звинувачення, за яким Трамп був визнаний винним - фальсифікація ділової документації, передбачає максимальне покарання у вигляді чотирьох років ув'язнення. Інші засуджені за цей злочин часто отримують коротші терміни ув'язнення, штрафи або умовні терміни.

Однак публічна критика з боку Трампа на адресу присяжних і свідків під час судового процесу, яка спонукала суддю Хуана Мерчана запровадити штраф у розмірі 10 тисяч доларів, може підштовхнути до більш суворого покарання.

Будь-який вирок, швидше за все, буде призупинено до завершення апеляційного процесу. Близький союзник Трампа, спікер Палати представників Майк Джонсон, прогнозує, що Верховний суд США зрештою скасує вирок.

Обвинувальний вирок також не завадить Трампу вести передвиборчу кампанію або вступити на посаду президента в разі перемоги на виборах.

Визначення покарання відбудеться 11 липня — за кілька днів до того, як Республіканська партія має офіційно оголосити його кандидатом у президенти на з'їзді в Мілуокі.

Джерело Reuters, знайоме з внутрішньою роботою передвиборчої кампанії Трампа, повідомило, що вирок, як очікується, підштовхне республіканця до активізації дискусій щодо вибору жінки як кандидата у віце-президенти.

Що думають виборці?

Кожен четвертий респондент-республіканець у квітневому опитуванні Reuters/Ipsos заявив, що не голосуватиме за Трампа, якщо суд присяжних визнає його винним у скоєнні тяжкого злочину.

Водночас, представники обох партій ставлять під сумнів те, чи матиме цей вирок значний вплив на вибори.

Деякі прихильники Трампа у соцмережах уже закликали до заворушень, революції та жорстокої відплати.

Кампанія Трампа заявила, що зібрала 52,8 мільйона доларів онлайн протягом 24 годин після винесення вердикту. Кілька великих республіканських донорів сказали, що продовжуватимуть надавати кошти на виборчу кампанію експрезидента США, попри обвинувальний вирок.

Читайте також: Обвинувальний акт проти Трампа зменшив його підтримку на 10% – опитування

Присяжні визнали Трампа винним у фальсифікації ділових документів. Справа ґрунтується на звинуваченнях у тому, що колишній президент США сфальсифікував записи своєї компанії, аби приховати справжню мету платежів порнозірці Стормі Деніелс на 130 тисяч доларів під час президентської кампанії 2016 року, аби змусити її не розповідати про зв'язки з Трампом роками раніше.

Проти колишнього президента США порушено ще три кримінальні справи. Він не визнає себе винним та називає всі ці справи політично мотивованими, розраховуючи на повернення до Білого дому. Про те, чого очікувати Україні й світу в разі нового “пришестя” Дональда Трампа, розмірковував колишній посол України у США та Франції Олег Шамшур.