UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп і Нетаньягу обговорили угоду про звільнення заручників і припинення вогню в Газі — Axios

Єгипет, США і Катар запланували новий раунд переговорів про припинення вогню, в ХАМАС відмовилися брати участь. 

Колишній президент США Дональд Трамп провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу в середу, 14 серпня — обговорювалася угода про звільнення заручників і припинення вогню в Секторі Гази. Про це повідомляє Axios із посиланням на два американських джерела, поінформовані про розмову.

Читайте також: США схвалили продаж Ізраїлю озброєнь на 20 мільярдів доларів

Одне з джерел Axios розповіло, що дзвінок Трампа мав на меті заохотити Нетаньягу прийняти угоду. Водночас джерелу достеменно невідомо, чи дійсно це саме те, що Трамп сказав Нетаньягу.

Наприкінці минулого місяця ізраїльський прем'єр відвідав США, де зустрівся з президентом Джо Байденом, віцепрезидентом Камалою Гарріс і Трампом.

Єгипет, США і Катар запланували новий раунд переговорів про припинення вогню в Газі на четвер, 15 серпня. Байден виклав пропозицію про припинення вогню у своєму зверненні 31 травня. Відтоді Вашингтон і регіональні посередники намагалися укласти угоду про припинення вогню в обмін на звільнення заручників, але неодноразово наштовхувалися на перешкоди.

У середу, 14 серпня, в ХАМАС заявили, що не братимуть участі в новому раунді переговорів, запланованому на четвер у Катарі, але посередники очікують на консультації з палестинським угрупуванням після цих переговорів.

Вашингтон, найважливіший союзник Ізраїлю, наголошує, що припинення вогню в Газі зменшить загрозу розширення війни на Близькому Сході.

Читайте також: Ізраїль й "Хезболла" можуть уникнути війни — старший радник Байдена

Ризик ширшої війни зріс після нещодавніх убивств політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані, а також військового командира підтримуваного Іраном угруповання “Хезболла” Фуада Шукра в Бейруті. Іран звинуватив у вбивстві Ганії Ізраїль та пригрозив відплатою. Про те, Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?”, розмірковував Ігор Семиволос.