UA / RU
Підтримати ZN.ua

Топ-дипломат США очікує більшої взаємодії Індії з Україною

Він також сподівається, що Вашингтон налагодить стосунки із Делі.

Заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл заявив у вівторок, що він очікує незабаром інформації про те, що Індія починає більш активну співпрацю з Україною. Про це він сказав, відповідаючи на запитання на слуханнях у Сенаті щодо візиту прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді до Москви цього місяця, пише Reuters.

«Я думаю, що ми, швидше за все, почуємо новини про те, що Індія активніше співпрацює з Україною. Я вдячний за це. Я думаю, що Індія хоче відігравати відповідальну роль у всьому світі», — сказав Кемпбелл у комітеті Сенату з міжнародних відносин.

Західні країни запровадили санкції проти Москви після її повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році, але «дружні» країни, такі як Індія та Китай, продовжували торгувати.

Цього місяця Моді зустрівся з президентом Росії Владіміром Путіним у Москві саме тоді, коли російська ракетна атака вразила лікарню в Києві та вбила 44 людини по всій країні, що викликало міжнародний осуд.

Державний департамент висловив занепокоєння щодо відносин Індії з Росією, особливо в той час, коли він намагався зміцнити зв’язки з Індією як потенційною противагою Китаю, що набирає обертів.

«Насправді я вважаю, що для Сполучених Штатів це, мабуть, найважливіше – налагодити відносини з Делі», — сказав Кемпбелл, нагадавши про величезну індійську діаспору та бажання більшості індійців мати кращі відносини зі Сполученими Штатами.

Читайте також: Європі необхідно більш серйозно поставитися до допомоги Китаю Росії — заступник державного секретаря США

«Найважче пам’ятати, що Індія також є великою державою. У неї є власні переконання, власні інтереси. Вони ніколи не будуть формальним союзником чи партнером зі Сполученими Штатами, але це не означає, що ми не можемо мати найміцніші з можливих відносин як країни-союзники на глобальній арені», – сказав Кемпбелл.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Моді у серпні відвідає Україну. Це стане першим його візитом до України від початку широкомасштабної російсько-української війни.

Міністр закордонних справ Індії Субрахманьям Джайшанкар заявляв, що його країна сподівається допомогти завершити війну між Росією та Україною. Він також  висловив думку, що застосування сили не вирішує проблеми.