UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд збирається позбавити ліцензії ексадвоката Трампа

Вони обоє хотіли зірвати перемогу Байдена на виборах 2020 року.

Суддя штату Каліфорнія заявив, що Джон Істмен повинен бути позбавлений адвокатської ліцензії за спроби скасувати результати президентських виборів 2020 року в США від імені Дональда Трампа.

Чоловік був особистим адвокатом Трампа, який зараз є його співвідповідачем у кримінальній справі в Джорджії щодо спроб вплинути на результати виборів, пише Reuters. Його звинуватили в порушенні правил адвокатської етики Каліфорнії щодо введення в оману судів і неправдивих публічних заяв.

Читайте також: Адвокатка Трампа пішла на угоду зі слідством і визнала себе винною: що їй загрожує

«Дії Істмана робилися з брехнею і непорядністю», - написала суддя Іветт Роланд з Суду адвокатів штату Каліфорнія у своєму 128-сторінковому рішенні. Вона вважає, що його план зірвати перемогу демократа Джо Байдена на виборах «був незаконним і не мав жодної фактичної чи юридичної основи».

Минулого року Роланд головувала на дисциплінарному процесі проти Істмана. Верховний суд Каліфорнії має вирішальне слово у всіх дисциплінарних питаннях.

Читайте також: Суддя зняв шість звинувачень проти Трампа в Джорджії

Головний судовий адвокат колегії адвокатів штату Каліфорнія Джордж Кардона зазначив, що «шкода, заподіяна відмовою Істмана від виконання своїх обов'язків адвоката, і загроза, яку його дії становили для демократії, більш ніж виправдовують позбавлення його права на адвокатську діяльність».

У серпні 2023 року в окрузі Фултон, штат Джорджія, Істману пред'явили окреме обвинувачення разом із Трампом та іншими людьми за спроби скасувати перемогу Байдена на виборах 2020 року в штаті. Чоловіки не визнали себе винними.

Читайте також: Суд відхилив клопотання Трампа щодо закриття справи про секретні документи

Істмен також представляв Трампа в довготривалому судовому процесі у Верховному суді США, який мав на меті визнати недійсними голоси в чотирьох штатах, де колишній президент-республіканець неправдиво заявив про докази широкомасштабних фальсифікацій результатів голосування.

Істмен повторив багато з цих тверджень на мітингу біля Білого дому 6 січня 2021 року, після чого натовп прихильників Трампа штурмував Капітолій і затримав визнання виборів Конгресом.

Читайте також: Трамп уникає розмов про штурм Капітолію у січні 2021 року – The Guardian

Нагадаємо, Трамп може залучити до своєї виборчої кампанії Пола Манафорта – консультанта експрезидента України Віктора Януковича. Манафорта у США критикували за зв'язки з Росією та засудили до позбавлення волі за кількома статтями, зокрема за ухилення від сплати податків і порушення порядку реєстрації іноземних агентів.