UA / RU
Підтримати ZN.ua

Суд визнав Гантера Байдена винним у справі щодо незаконного володіння зброєю

Винесення вироку очікується приблизно через чотири місяці

11 червня Суд присяжних штату Делавер визнав Гантера Байдена, сина президента США Джо Байдена, винним за федеральним звинуваченням у володінні зброєю та вживанні заборонених наркотиків. Минулого тижня президент заявив, що не помилує свого сина.

«Байдену загрожує максимальний термін ув'язнення в 25 років, але набагато ймовірніше, що він отримає два роки або менше – або взагалі не отримає тюремного ув'язнення, оскільки він вперше притягується до відповідальності, а злочини були скоєні з використанням лише одного пістолета, який ніколи не застосовувався із застосуванням насильства», – повідомляє POLITICO, уточнюючи, що винесення вироку очікується приблизно через чотири місяці. 

Читайте також: Інформатор ФБР, який розповів про неправомірні дії Хантера Байдена в Україні, збрехав — The New York Times

Звинувачення, пов'язані зі зброєю, виникли після того, як у жовтні 2018 року Байден придбав револьвер Colt у збройовій крамниці у Вілмінгтоні. На той час, за словами прокурорів, Байден перебував у муках залежності від крек-кокаїну. Прокурори стверджували, що під час покупки він підписав документи, неправдиво стверджуючи, що не вживає наркотики. Наркозалежним особам заборонено володіти зброєю, а брехати в документах на придбання зброї – незаконно.

Прокурори заявили, що Байден володів пістолетом протягом 11 днів, перш ніж вдова його брата, Геллі Байден, знайшла його і викинула в сміттєвий бак біля елітного продуктового магазину. Чоловік, який риється у сміттєвих баках у пошуках вторсировини, знайшов пістолет і згодом передав його поліції.

Читайте також: Екс-інформатор, який брехав про корупцію Хантера Байдена, мав контакти з росіянами

Байден неодмінно подасть апеляцію на вирок. У досудових клопотаннях його адвокати стверджували, що федеральний закон, який забороняє наркозалежним мати зброю, є неконституційним відповідно до ширшого тлумачення Верховним судом права на носіння зброї, передбаченого Другою поправкою до Конституції. Суддя Норейка, призначена Дональдом Трампом, відкинула цей конституційний аргумент, але очікується, що юристи Байдена знову піднімуть його в апеляції.

Рішення суду присяжних було винесено за кілька тижнів до перших президентських дебатів, запланованих на 27 червня. Президенту Байдену доведеться зіткнутися на них з іншим нещодавно засудженим злочинцем – колишнім президентом Дональдом Трампом. 

«Це останній епізод передвиборчої кампанії, яка стала нерозривно пов'язаною з системою кримінального правосуддя. Хоча кампанія Трампа практично мовчала під час судового процесу над Байденом після багаторічних нападів на сина президента. [Джо] Байден майже уникнув судового процесу як за звинуваченнями у зберіганні зброї, так і за податковими звинуваченнями», – зазначає POLITICO.

Читайте також: Гантер Байден не визнав себе винним у податковому шахрайстві

Минулого року офіс спеціального прокурора Девіда Вайса та юридична команда Гантера Байдена уклали попередню угоду, за якою Байден визнав би себе винним у двох податкових проступках і пройшов би тестування на наркотики та інші види моніторингу. Згідно з угодою, прокурори відклали б звинувачення у володінні зброєю і врешті-решт зняли б їх, якби Байден залишався поза неприємностями. Але угода розвалилася після того, як суддя Норейка поставила запитання про її деталі.

Також Адвокати Байдена стверджували, що Вайс – федеральний прокурор, спочатку призначений Трампом – висунув надто суворі звинувачення в обох випадках під тиском республіканців.

Читайте також: Гантер Байден вимагає викликати Трампа до суду по своїй справі

Нагадаємо, нещодавно Дональд Трамп заявив про те, що його політичні опоненти «дуже можливо» можуть зазнати кримінального переслідування після того, як він стане першим засудженим у кримінальному порядку колишнім президентом США. Він припустив, що це станеться, якщо він знову стане президентом.