UA / RU
Підтримати ZN.ua

США заохочували Китай до розмови із Зеленським — Білий дім

США робили це як публічно, так і на приватному рівні.

США виступають за те, щоб президент Китаю Сі Цзіньпіна провів розмову безпосередньо з президентом України Володимиром Зеленським, заявив у понеділок на брифінгу радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

«Ми заохочували президента Сі звернутися до президента Зеленського, тому що ми вважаємо, що КНР і сам президент Сі повинні безпосередньо почути українську точку зору, а не лише російську точку зору щодо цього. Насправді ми виступали перед Пекіном за те, щоб цей зв’язок відбувся», — сказав Салліван журналістам на борту Air Force One, додавши що США заохочували КНР до проведення такої розмови як публічно, так і приватно.

Він додав, що за його інформацією представники МЗС України поки не отримали офіційного підтвердження того, що телефонний дзвінок або відеоконференція з Сі відбудуться, проте Сполучені Штати сподіваються, що це станеться.

«Це було б добре, адже потенційно це додасть балансу та перспективи до підходу КНР і ми сподіваємося, що це й надалі стримуватиме їх від надання летальної допомоги Росії», – додав Салліван.

Якщо розмова між президентом України та лідером КНР відбудеться, це стане першим контактом такого рівня між обома державами після початку повномасштабної війни.

Читайте також: Китай вважає, що війна проти України закінчиться влітку перемогою Росії — ЗМІ

Сі Цзіньпін планує візит до Росії уже наступного тижня. Після відвідин Москви, за повідомленням The Wall Street Journal, Сі Цзіньпін запланував переговори з президентом України Володимиром Зеленським.

У день річниці вторгнення РФ в нашу державу, 24 лютого, Китай опублікував документ зі своєю позицією щодо мирного врегулювання, що містить 12 пунктів. Як зазначає екс-міністр закордонних справ Павло Клімкін у своїй статті «Китайський маджонг» для ZN.UA, текст плану загалом неприйнятний ні для України, ні для Заходу, ні для Росії, і Китай це чудово розуміє