UA / RU
Підтримати ZN.ua

США занепокоєні контршпигунською кампанією Китаю — Reuters

Нещодавно Міністерство державної безпеки Китаю заявило, що країна повинна заохочувати населення до контршпигунської роботи.

Сполучені Штати висловили стурбованість у зв'язку із закликом Китаю заохочувати своїх громадян долучатися до контршпигунської діяльності і заявили, що уважно стежать за виконанням розширеного закону Пекіна про боротьбу зі шпигунством, повідомляє Reuters.

У вівторок, 1 серпня, Міністерство державної безпеки Китаю заявило, що країна повинна заохочувати своїх громадян долучатися до контршпигунської роботи, в тому числі створювати канали для повідомлень про підозрілу діяльність і винагороджувати їх за це. За словами Міністерства, має бути створена система, яка зробить "нормальною" участь звичайних людей у контррозвідці.

Читайте також: У Китаї вичерпується робота для консалтингових компаній США на тлі посилення антишпигунського законодавства — FT

Ця заява послідувала за розширенням китайського антишпигунського закону, який набув чинності в липні і забороняє передачу інформації, що має відношення до національної безпеки. Це занепокоїло Сполучені Штати, які попередили, що іноземні компанії в Китаї можуть бути покарані за звичайну ділову активність.

"У нас є занепокоєння з цього приводу, безумовно, заохочення громадян шпигувати один за одним викликає велике занепокоєння", - заявив речник Державного департаменту Метт Міллер на щоденному брифінгу.

"Ми, як і раніше, уважно стежимо за виконанням нового китайського закону про боротьбу зі шпигунством, який значно розширює сферу діяльності, що вважається шпигунством", - додав він.

За останні роки Китай заарештував і затримав десятки китайських та іноземних громадян за підозрою у шпигунстві. Заяви Пекіна про те, що йому загрожують шпигуни, з'явилися на тлі того, як західні країни, передусім США, звинувачують Китай у шпигунстві та кібератаках. Пекін відкидає ці звинувачення.

Читайте також: Тайвань посилює контррозвідку на тлі шпигунства з боку Китаю — Reuters

Раніше повідомлялося, що Китай значно розширив закони про боротьбу зі шпигунством, прийнявши поправки, які, на думку експертів, можуть ще більше підвищити ризик для іноземних громадян та організацій, що працюють в країні.

Зміни розширюють сферу дії закону, охоплюючи все, що, на думку керівництва Китаю, становить загрозу національній безпеці, а також розширюють повноваження органів влади щодо обшуків, конфіскації майна та запровадження заборон на в'їзд і виїзд для окремих осіб.