UA / RU
Підтримати ZN.ua

США втретє заблокували резолюцію Радбезу ООН щодо Гази

Це викликало обурення багатьох дипломатів і гуманітарних працівників.

У вівторок Сполучені Штати знову наклали вето на проект резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй щодо війни між Ізраїлем і ХАМАС, заблокувавши вимогу негайного гуманітарного припинення вогню, натомість запропонувавши Радбезу ухвалити заклик до тимчасового припинення вогню для звільнення утримуваних ХАМАС заручників, повідомляє Reuters.

Тринадцять з п’ятнадцяти членів Ради проголосували за запропонований Алжиром текст резолюції, при цьому Велика Британія утрималась. Це вже третє вето США на проект резолюції з моменту початку бойових дій 7 жовтня. У грудні Вашингтон також використовував своє право вето для блокування поправки до проекту резолюції.

«Голосування за цей проект резолюції — це підтримка права палестинців на життя. І навпаки: голосування проти означає схвалення жорстокого насильства і колективного покарання, що застосовуються до них», — заявив посол Алжиру в ООН Амар Бенджама перед голосуванням.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд ще в суботу дала зрозуміти, що США накладуть вето на проект резолюції через побоювання, що її ухвалення може поставити під загрозу переговори між США, Єгиптом, Ізраїлем і Катаром, які намагаються домогтися паузи у війні та звільнення заручників, утримуваних ХАМАС в секторі Гази.

Читайте також: Принц Вільям закликав припинити бойові дії у Секторі Гази

«Вимога негайного, безумовного припинення вогню без угоди, яка б вимагала від ХАМАСу звільнення заручників, не призведе до міцного миру. Замість цього, вона може продовжити бойові дії між ХАМАС та Ізраїлем», — заявила Томас-Грінфілд перед голосуванням.

Алжирська резолюція, на яку наклали вето США, не пов'язувала припинення вогню зі звільненням заручників. Вона окремо вимагала негайного гуманітарного припинення вогню та негайного і безумовного звільнення всіх заручників.

«Послання, яке ми сьогодні дали Ізраїлю цим вето, полягає в тому, що він може продовжувати спускати з рук вбивства», — заявив на засіданні Ради палестинський посол в ООН Ріяд Мансур.

Читайте також: Нетаньягу: ті, хто каже нам не заходити в Рафах, по суті закликають "програти війну"

Посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан зауважив, що слова «припинення вогню» згадуються «так, ніби це срібна куля, чарівне вирішення всіх проблем регіону».

«Припинення вогню досягає одного і тільки одного — виживання ХАМАС. Припинення вогню - це смертний вирок для багатьох ізраїльтян і жителів Гази», — сказав Ердан на засіданні Ради.

США запропонували альтернативний проект резолюції, що закликає до тимчасового припинення вогню у війні між Ізраїлем і ХАМАСом і виступає проти великого наземного наступу Ізраїлю в Рафаху. У ньому йдеться про надання часу для переговорів замість поспішати з голосуванням.

Досі Вашингтон виступав проти використання слова «припинення вогню» в будь-яких заявах ООН щодо війни між Ізраїлем і ХАМАСом, однак американський текст перегукується з формулюваннями, які президент Джо Байдена використовував минулого тижня в розмовах з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу.

Американський проект резолюції передбачає, що Рада Безпеки «підкреслить свою підтримку тимчасового припинення вогню в Газі, як тільки це стане можливим, на основі формули звільнення всіх заручників, і закликає до зняття всіх бар'єрів для надання гуманітарної допомоги в широких масштабах».

Це вже друга з 7 жовтня резолюція, запропонована Вашингтоном щодо Гази. Росія і Китай наклали вето на першу спробу наприкінці жовтня.