UA / RU
Підтримати ZN.ua

США та Південна Корея домовилися про посилення спільної оборонної позиції

Вищі генерали країн провели зустріч.

Вищий генералітет Південної Кореї та США в неділю, 12 листопада, підтвердив прихильність зміцненню об'єднаної оборонної позиції союзників на тлі загрози з боку КНДР, зібравшись у Сеулі на щорічну зустріч. Про це повідомляє Yonhap.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї генерал Кім Сон Кюм і його американський колега генерал Чарльз Браун-молодший провели щорічне засідання військового комітету у Сеулі, оскільки союзники прагнуть поглибити співпрацю у сфері безпеки на тлі розвитку військових загроз з боку Північної Кореї.

Читайте також: Блінкен у Сеулі обговорив розширення військової співпраці КНДР із РФ та підтримку України 

"Обидва лідери погодилися щодо важливості розвитку дедалі міцніших відносин у сфері взаємної оборони і найрішучішим чином підтвердили відданість об'єднаній обороні в межах Договору про взаємну оборону між США і Південною Кореєю", - йдеться в заяві Об'єднаного комітету начальників штабів Південної Кореї.

Обидві країни підписали основоположний союзний документ у жовтні 1953 року.

Сторони також обговорили постійні провокації з боку Північної Кореї, включаючи запуски ракет і ядерну загрозу, а також питання, які дестабілізують ситуацію в регіоні.

Браун підтвердив прихильність США до розширеного стримування і готовність використовувати весь спектр своїх військових можливостей, включаючи ядерну зброю, для захисту союзника.

Під час переговорів обидві сторони визнали значний прогрес, досягнутий в реалізації плану передачі оперативного управління у випадку війни від Вашингтона до Сеула, а також завершення цьогорічних щорічних двосторонніх оцінок сил і засобів, йдеться у повідомленні.

Сеул повернув собі оперативний контроль над збройними силами в мирний час у 1994 році, але Вашингтон зберігав оперативний контроль у воєнний час.

У 2014 році союзники домовились, що Сеул візьме на себе оперативний контроль у воєнний час, коли будуть забезпечені "критичні" військові сили і засоби Південної Кореї, а безпекове середовище на Корейському півострові та в регіоні сприятиме стабільному переходу.

Чергове засідання стало першим візитом Брауна до Сеула після його вступу на посаду минулого місяця. До нього також приєдналися адмірал глава Індо-Тихоокеанського командування США Джон Аквіліно і командувач збройними силами США в Кореї генерал Пол Лакамера.

У понеділок, 13 листопада, глави оборонних відомств союзників проведуть у Сеулі щорічну консультативну зустріч щодо безпеки, на якій обговорюватиметься низка питань, в тому числі шляхи посилення зобов'язань Вашингтона щодо розширеного стримування проти ракетних і ядерних загроз з боку КНДР.

Читайте також: КНДР буде зміцнювати зв'язки з Росією, попри попередження США

Раніше повідомлялося, що нова угода про розширене стримування північнокорейської агресії та відданість США мобілізації всього свого військового потенціалу, включно з ядерним, для захисту Південної Кореї стала важливим кроком до поглиблення взаємодії двох країн у ядерній сфері.

Сторони домовилися створити Консультативну групу з ядерних питань (NCG), яка своїми функціями схожа на Групу ядерного планування НАТО. Також вирішено розширити практику проведення спільних військових навчань, зокрема тих, які передбачають відпрацювання застосування ядерної зброї та подальший розвиток інтеграції військового потенціалу Південної Кореї в систему стратегічного планування США. Детальніше про те, як Вашингтон та Сеул розширюють військову співпрацю на тлі загрози з боку КНДР — у статті Наталії Бутирської «США—Південна Корея: от би й Україні такі гарантії безпеки».