UA / RU
Підтримати ZN.ua

США працюють на двох рівнях, щоб припинити допомогу Росії в обході санкцій – оглядач

Білий дім звертає увагу на значну залежність держав-порушників санкційного режиму від глобального ринку.

Сполучені Штати Америки мають значні політичні та економічні аргументи для третіх країн, щоб припинити поставки через них підсанкційних товарів у Росію. Останніми місяцями Вашингтон використовує ці важелі впливу, зазначив оглядач ZN.UA Володимир Кравченко в статті "Забити наглухо чорний хід: як заборонити Росії обходити санкції".

Він зауважив, що недавно держави, які небезпідставно підозрюються в допомозі РФ з ухиленням від санкцій, відвідали високопоставлені співробітники адміністрації президента США Джо Байдена.

"Сполучені Штати ведуть роботу на двох рівнях. Перший – дипломатична робота з урядами держав, які підозрюються в участі в паралельному імпорті до Росії: Україна, США і ЄС очікують від інших держав дотримання санкцій. Чому одні країни мають зазнавати фінансових втрат, а інші – наживатися на крові українців? Другий – діалог представників адміністрації Байдена з компаніями – турецькими, казахськими та іншими", – розповів Кравченко.

За словами аналітика, головний аргумент, який використовують американці, полягає в тому, що держави-порушники санкційного режиму більше залежні від глобального ринку, ніж російського. Компанії, які потраплять під санкції США чи Європейського Союзу через допомогу агресору, практично втратять можливість працювати в інших країнах.

"Це непомірно висока ціна за ризик. Адже ті ж таки ОАЕ набагато більше залежать від США та інших західних країн, ніж від РФ і Ірану", – додав експерт.

Читайте також: США подвоюють зусилля у підтримці України

Він зауважив, що недавні поїздки державного секретаря Штатів Ентоні Блінкена в Туреччину та країни Центральної Азії продемонстрували певні результати. Наприклад, на початку березня Анкара заблокувала транзит з Євросоюзу до Росії підсанкційних вантажів, а Казахстан з 1 квітня запровадив систему моніторингу товарів, які експортуються на територію агресора, щоб не допустити обходу обмежень.

Більше статей Володимира Кравченка читайте за посиланням.