UA / RU
Підтримати ZN.ua

США підпишуть угоду про залізничні та морські перевезення з Близьким Сходом та Індією під час саміту G20 — Bloomberg

Проект з'являється в той час, коли Китай посилює вплив у регіоні.

США заявили, що планують підписати спільний інфраструктурний проект з Індією, країнами Близького Сходу та ЄС, спрямований на те, щоб з'єднати їх мережею залізниць і морських шляхів. Це відбувається в той час, коли Китай посилює вплив у багатому на енергоносії регіоні, повідомляє Bloomberg.

США працюють над проектом з Індією, Саудівською Аравією та Об'єднаними Арабськими Еміратами. Він призначений для сполучення з країнами Близького Сходу залізницею та Індією через судноплавні шляхи від портів у регіоні, що простягаються до Європи.

Читайте також: Представлений Індією проєкт декларації G20 щодо України не влаштовує ЄС — СNN

Цей план - більше, ніж просто інфраструктурний проект, заявив заступник радника президента США з національної безпеки Джонатан Файнер, не назвавши при цьому термінів його завершення.

"У нас є підхід до Близького Сходу, який ми впроваджуємо з першого дня роботи цієї адміністрації, який зосереджений на зниженні температури, на деескалації конфліктів, які в деяких випадках тривають вже багато років", - сказав він.

Файнер відкинув ідею про те, що проект спрямований на протидію китайському впливу на ринках, що розвиваються. Але союзники США - Саудівська Аравія і ОАЕ, зближуються з Пекіном, намагаючись зміцнити зв'язки зі швидкозростаючими економіками на сході.

“Коридор заповнює руйнівну глобальну прогалину і сприяє більшому процвітанню і кращому сполученню ключових регіонів по всьому світу", - додав Файнер. 

Проект дозволить країнам-учасницям відігравати ключову роль у "глобальному сполучному полотні торгівлі, цифрових комунікацій та енергетики".

Минулого місяця два експортери ОПЕК заявили, що приєднуються до групи країн з ринками, що розвиваються, БРІКС, після того, як Китай очолив кампанію з відкриття членства в блоці, яку зрештою підтримала Індія.

Останніми роками США намагаються протидіяти ініціативі лідера Китаю Сі Цзіньпіна "Один пояс, один шлях", у межах якої було профінансовано інфраструктуру на сотні мільярдів доларів на ринках, що розвиваються. Китай також посилив зв'язки з Близьким Сходом, допомігши на початку цього року досягти розрядки між Саудівською Аравією та Іраном.

Читайте також: "За мир і злагоду в усьому світі": Індія впевнена, що G20 погодить спільну заяву

Саміт БРІКС не створив глобального противника Заходу. Проте від імені Глобального Півдня публічно висунув вимогу переглянути наявний міжнародний порядок. Момент обрано досить вдало: на тлі російської агресії в Україні та конфронтації з Китаєм. Про це пише Віктор Константинов у статті «Бунт на кораблі»: чи стали країни БРІКС союзниками Росії проти України».