UA / RU
Підтримати ZN.ua

США намагаються заспокоїти союзників після витоку секретних документів — Politico

Офіційні особи в Лондоні, Брюсселі, Берліні, Дубаї та Києві поставили Вашингтону питання про те, як секретна інформація потрапила в Інтернет.

Американські високопосадовці намагаються заспокоїти розчарованих і збентежених союзників від Європи та Близького Сходу до Києва після витоку секретної інформації про війну РФ проти України та інші глобальні проблеми, пише Politico.

Після того, як минулого тижня стало відомо про витік інформації, високопосадовці розвідки США, Державного департаменту і Пентагону звернулися до своїх колег, щоб заспокоїти їхню стурбованість з приводу публікації розвідданих, за словами чотирьох посадовців - одного американського, двох європейських, а також одного члена групи «П'яти очей», знайомих з цими розмовами.

Один з них сказав, що члени «П'яти очей» - розвідувального альянсу США, Канади, Великої Британії, Австралії та Нової Зеландії, звернулися до Вашингтона з проханням про брифінги, але поки що не отримали відповіді. Запити були надіслані окремо до Офісу директора Національної розвідки, Центрального розвідувального управління і Федерального бюро розслідувань.

Тим часом офіційні особи в Лондоні, Брюсселі, Берліні, Дубаї та Києві запитували Вашингтон про те, як інформація опинилася в Інтернеті, хто несе відповідальність за витік і що США роблять для того, щоб інформація була видалена з соціальних мереж. Вони також запитали, чи вживає адміністрація президента США Джо Байдена заходів для обмеження розповсюдження майбутніх розвідувальних даних. Станом на ранок понеділка, 10 квітня, американські офіційні особи повідомили союзникам, що адміністрація проводить розслідування і все ще намагається зрозуміти повний обсяг витоку, заявили європейські чиновники.

Україна вже давно занепокоєна тим, що інформація, якою вона ділиться із США, може потрапити у відкритий доступ.

«Цей випадок показав, що українці були абсолютно праві щодо цього. Американці тепер винні українцям. Вони повинні вибачитися і компенсувати збитки», - сказав один з європейських чиновників, який, як і інші, говорив на умовах анонімності.

Цей інцидент залишив відносини США з їхніми союзниками в кризовому стані, піднімаючи питання про те, як Вашингтон буде виправляти те, що офіційні особи в усьому світі вважають одним з найбільших публічних витоків даних американської розвідки відтоді, як WikiLeaks опублікував мільйони конфіденційних документів в Інтернеті з 2006 по 2021 рік.

Читайте також: Пентагон намагається стримати наслідки витоку розвідданих — FT

Занепокоєння з приводу витоку є особливо проблематичним, оскільки більшість документів присвячена війні РФ проти України - зусиллям, які, як неодноразово заявляли США, залежать від співпраці між союзниками в НАТО, Європі та інших країнах.

«Спосіб витоку і зміст дуже незвичайні. Я не можу пригадати часів, коли був би такий витік і такий широкий спектр інформації, яка була просто викладена в соціальні мережі, а не, скажімо, файли Сноудена, які спочатку пройшли через групу журналістів», - сказав колишній аналітик американської розвідки, який спеціалізувався на Росії.

Понад 100 документів американської розвідки були викладені на Discord, додатку для обміну повідомленнями, ще 2 березня і містили секретну інформацію про війну в Україні, російську військову активність, Китай і Близький Схід.

Речниця Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що адміністрація зібрала міжвідомчу групу, яка зосередилася на оцінці впливу витоку цих документів на національну безпеку США, а також на союзників і партнерів. Вона підтвердила, що американські чиновники взаємодіяли з «союзниками і партнерами» по всьому світу.

Неясно, хто з адміністрації Байдена бере участь у цій міжвідомчій роботі. Високопоставлений американський чиновник сказав, що лише на найвищому рівні уряду обговорювали, як впоратися з витоком. Навіть ті високопосадовці, які працюють над політикою щодо України та Росії, а також над питаннями, що стосуються країн, згаданих у документах, станом на неділю, 9 квітня, не знали, як адміністрація реагуватиме на витік.

«Я не маю жодного уявлення про план. Я сам хотів би знати, як ми будемо діяти», - сказав високопоставлений американський чиновник.

Тим часом у Києві, де військові лідери зайняті підготовкою до весняного контрнаступу, високопосадовці поклали відповідальність за витік на Росію і охарактеризували його як можливу дезінформаційну кампанію.

Високопоставлений український законодавець сказав, що витік «не розглядається тут як велика проблема».

Але за словами одного з європейських чиновників, в Україні у вищому управлінні національної безпеки чиновники були обурені витоком інформації. Хоча документи датовані і, ймовірно, не мають безпосереднього впливу на бойові дії в країні, публікація інформації була сприйнята всередині країни як ганьба і потенційна довгострокова проблема безпеки для українського військового командування.

Наразі незрозуміло, якою мірою США змінять свою практику обміну розвідувальною інформацією про війну в Україні в найближчі дні і тижні.

З 2022 року у США стало звичкою ділитися розвідданими з Україною та європейськими союзниками. У місяці, що передували війні, розвідувальне співтовариство США ділилося інформацією з союзниками, щоб створити коаліцію на підтримку Києва і підготувати цільові санкції проти російських урядових установ та бізнесу. Високопосадовці США оголосили цю стратегію великим успіхом, який дозволив Вашингтону, його союзникам у Європі та Києву краще підготуватися до російського нападу.

Читайте також: WP: Витік документів США розповідає три головні і страшні історії про війну в Україні

Про витік таємних документів у соціальні мережі стало відомо наприкінці минулого тижня. У них були описані плани Штатів і НАТО щодо посилення української армії перед запланованим контрнаступом у межах протистояння вторгненню РФ. Згодом в мережі виявили нову партію даних, які можуть детально розповідати секрети американської національної безпеки від України до Близького Сходу та Китаю.

Міністерство юстиції США почало розслідування щодо можливого "зливу" секретних документів Пентагону. Повідомлялося, що визначення джерела витоку та його наслідків стало основним завданням керівництва американського Міноборони. Широкомасштабне внутрішнє урядове розслідування набирає обертів. Водночас існує думка, що "секретні документи" можуть виявитися російською дезінформацією.