UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спікер Джонсон заявив сенаторам-республіканцям, що підтримує нову допомогу Україні – Politico

Спікер Палати представників хоче поєднати її з посиленням охорони кордону, але строки не називав

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон заявив, що підтримує допомогу Україні, але хоче поєднати її з посиленням охороною південного кордону з Мексикою. Про це він сказав республіканцям на зустрічі у Сенаті в середу, 1 листопада. Водночас Джонсон дотримується жорсткої лінії проти поєднання української допомоги з грошима для Ізраїлю, пише Politico.

“Позиція Джонсона кидає виклик лідеру більшості в Сенаті Чаку Шумеру та лідеру меншості Мітчу Макконнеллу, які хочуть об’єднати фінансування Ізраїлю, України, Тайваню та безпеки американо-мексиканського кордону. Але новообраний спікер таки дав сенаторам з чим працювати, чітко давши зрозуміти, що він підтримує виділення нових грошей на захист України від Росії, навіть якщо вони не порівнянні за розміром або масштабом з тим, чого хоче президент Джо Байден”, – зазначають у виданні.

Читайте також: Республіканці підготували цілий список вимог для продовження допомоги ЗСУ: "червоні" чекають від президентів США та України "стратегію перемоги"

За словами одного із сенаторів-республіканців, Джонсон також сказав, що посилення охорони кордону та фінансування України «нерозривно переплетені». По суті, Джонсон дав зрозуміти, що він розглядає фінансування Ізраїлю як одну дискусію, а переговори щодо кордону та України – як цілком окрему, відзначило Politico.

Сенатор від Республіканської партії Роджер Маршалл сказав, що якби Джонсон спробував об’єднати всі елементи, які Шумер і Макконнелл хотіли поєднати, “його фракція збунтувалася б, і це, ймовірно, було б кінцем спікерства”.

“Він повторював знову і знову: “Слухайте, для мене це просто цифри”. Я не можу поєднати це разом", - сказав сенатор-республіканець Джош Хоулі про позицію Джонсона щодо України та Ізраїлю.

Читайте також: «Якщо проігнорувати допомогу Україні, Путін досягне успіху»: топ-посадовці США виступили з доповіддю в Сенаті

Незважаючи на його негативну позицію щодо прохання Байдена про пакет додаткового фінансування, Джонсона в основному добре сприйняли сенатори від Республіканської партії, багато з яких аплодували йому на початку та в кінці його виступу.

Незабаром після цього Джонсон зустрівся з лідером меншості у Палаті представників демократом Хакімом Джеффрісом. Після зустрічі Джеффріс сказав, що у них була “дуже відкрита, чесна, позитивна та відверта розмова”. За його словами Джонсон не запропонував конкретних часових рамок передачі допомоги Україні.

Читайте також: Байден застерігає Конгрес від політичних ігор в голосуванні за допомогу Україні та Ізраїлю: "Це явний глухий кут"

Раніше повідомлялося, що 25 жовтня, після понад трьох тижнів невдалих спроб, Палата представників США обрала спікера. Ним став конгресмен-республіканець Майк Джонсон. Президент США Джо Байден закликав новообраного спікера підтримати історичний пакет додаткового фінансування, який зміцнює наші двопартійні інтереси національної безпеки в Ізраїлі та Україні.

Після цього Майк Джонсон заявив, що очікує на ухвалення законопроєкту про допомогу Ізраїлю – незважаючи на прохання президента Джо Байдена про об’єднаний пакет, який включає підтримку України. У понеділок, 30 жовтня, він оприлюднив проєкт пакету допомоги авторства Республіканської партії на суму 14,3 мільярда доларів для військової кампанії Ізраїлю проти ХАМАС.