UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якщо ж Байден й дозволить бити Україні по території Росії, то він ніколи офіційно цього не визнає — NYT

Союзники і радники тиснуть на Байдена, вимагаючи дозволити Україні атаки на території Росії.

Президент Байден наближається до того, що може виявитися одним з його найбільш важливих рішень у війні в Україні: чи скасовувати заборону на використання американської зброї на території Росії. Він довго опирався наданню Україні дозволу на використання американської зброї на території Росії через побоювання, що це може перерости у пряму конфронтацію США з ядерним супротивником.

Тепер, після кількох місяців скарг на обмеження з боку президента України Володимира Зеленського, Білий дім почав офіційну — і, судячи з усього, швидку — переоцінку того, чи варто йти на ризик. Схвалення подальшого використання американської зброї дасть Києву можливість наносити контрудари по артилерійських і ракетних об'єктах, які зараз перебувають до певної міри в безпеці на території Росії, зазначає The New York Times.

Читайте також: Список європейських країн, які надали дозвіл Україні бити по Росії їх зброєю, збільшився до десяти

У середу 29 травня в Молдові держсекретар Ентоні Блінкен став першим представником адміністрації, який публічно проголосив, що адміністрація Байдена може "адаптувати й скоригувати" свою позицію щодо атак американською зброєю на території Росії, виходячи з мінливих умов на полі бою. Блінкен доповів президенту, що українці, можливо, не зможуть утримати територію між Харковом і російським кордоном, якщо Байден не змінить рішення.

"Це попередження було передано в приватному порядку, що відповідає глибокому небажанню Байдена допускати витік інформації про дискусії у своєму оточенні та чинити тиск на нього з метою зміни стратегії", — пише газета.

Читайте також: Українська делегація була «відчутно розчарована» позицією США щодо заборони бити по території Росії – The Hill

Але якщо президент таки змінить свою думку, то, найімовірніше, він дозволить українцям бити лише по військовим цілям всередині Росії, які беруть участь у нападах на Україну. Крім того, якщо Байден змінить курс, офіційні особи визнають, що він, швидше за все, ніколи не оголосить про це: замість цього американські артилерійські снаряди й ракети просто почнуть падати на російські військові об'єкти.

Раніше ми повідомляли, що обмеження Байдена щодо завдання ударів американською зброєю по території Росії — це стратегія поразки для України. Крім того, спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон зробив натяк на те, що Україна має отримати дозвіл бити американською зброєю по території Росії.