UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль заявив, що допомога США буде розблокована у березні-квітні

Прем’єр-міністр сказав, що вірить у це

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що військова допомога Україні, яка зараз заблокована у Палаті представників Конгресу США (61 млрд доларів), надійде у березні-квітні. 

«Ми ведемо дуже активний діалог і переговори з багатьма конгресменами з обох партій. Ми маємо законопроект і партійну підтримку з боку Конгресу, і я вірю, що найближчим часом, цього місяця або максимум наступного, він буде прийнятий. Ми отримаємо гарну новину зі США, що Сполучені Штати приєднаються до Європейського Союзу та коаліції G7. Я маю на увазі військову та фінансову підтримку України у цій битві з Росією», – сказав прем’єр-міністр 20 березня в інтерв’ю Bloomberg у Брюсселі. 

За словами Шмигаля, підтримка Євросоюзу, МВФ та союзників у G7, дозволила бюджету України «вижити в першому півріччі», а у другому півріччі Україна покладатиметься на пакет допомоги від США.

Читайте також: Джонсон пообіцяв, що Палата представників передасть Сенату власний законопроєкт про допомогу Україні — The Hill

Нагадаємо, що пакет військової допомоги на 61 млрд доларів, передбачений ухваленим у Сенаті (верхній палаті Конгресу США) законопроєктом блокується у Палаті представників спікером Майком Джонсоном, який орієнтується на колишнього президента США Дональда Трампа. Він не виносить його на розгляд.

Наразі в Палаті представників з 12 березня триває збір підписів під петицією за розгляд законопроєкта в обхід волі спікера Джонсона, який запустили демократи. Станом на 22:30 за Києвом під петицією стоїть 185 підписів з необхідних 218. Серед них немає жодного підпису від республіканця, без яких не обійтися, оскільки демократів у палаті лише 213. 

Читайте також: Джонсон пропонує надати Україні допомогу у вигляді позики. У Білому домі відреагували на таку ініціативу

Чи є надія на розблокування допомоги Україні та які ще існують варіанти підтримки від США? Перспективи подальшої допомоги не є радісними, але й не виглядають фатальними – вважає Олександр Хара і наводить аргументи в статті «Брудні ігрища навколо допомоги Україні. Що далі» на ZN.UA.