UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сенат США схвалив законопроєкт для запобігання шатдауну і відправив його Байдену

Попереднє фінансування закінчувалося 17 листопада.

Сенат Сполучених Штатів ухвалив законопроєкт про тимчасове фінансування, який дозволить уникнути закриття роботи уряду, проте у ньому відсутня додаткова допомога Україні та Ізраїлю. Рішення прийняли 87 голосами «за», ще 11 посадовців проголосували «проти» - десять республіканців і один демократ.

Як пише NBS News, схвалення запобігло шатдауну, але водночас почало новий етап боротьби за фінансування у наступному році. Тепер документ відправиться на стіл президенту Джо Байдену.

Читайте також: У Білого дому залишилося лише чотири відсотка з виділених на допомогу Україні коштів

«Завдяки двопартійній співпраці ми зберігаємо уряд відкритим без жодних «отруйних фінансових пігулок» чи шкідливих скорочень життєво важливих програм - це чудовий результат для американського народу», – заявив перед голосуванням лідер більшості в Сенаті Чак Шумер

EPA-EFE/WILL OLIVER
EPA-EFE/WILL OLIVER

Напередодні у Білому домі заявили, що Байден підпише законопроєкт після схвалення Сенатом. Це дозволить фінансувати уряд на поточних рівнях видатків і розподіляє дати закінчення фінансування. Приблизно 20% федерального уряду буде фінансуватися до 19 січня (зокрема військового та житлового будівництва, справ ветеранів, транспорту та енергетики), а решта 80% – до 2 лютого.

Нагадаємо, Чак Шумер заявив, що комбінований пакет національної безпеки, який включає допомогу Україні та Ізраїлю, верхня палата Конгресу розгляне після Дня подяки – 23 листопада. До цього пакету також має увійти допомога Тайваню та посилення кордону. Раніше очільник республіканської меншості у Сенаті Конгресу США Мітч МакКоннелл припустив, що 40-й президент Рональд Рейган перевернувся б у могилі, якби дізнався, що республіканці у Конгресі блокують надання Україні допомоги у війні з Росією.

Читайте також: Салліван: Без затвердження нового масштабного пакету підтримки України, можливості США зменшуються з кожним тижнем

Історично в бюджетних голосуваннях у США стаття іноземної допомоги була серед тих, яку в разі чого обрізали. Обрізали, аби не зачіпати зайвий раз безпосередніх інтересів американських платників податків. Але на Капітолійському пагорбі мають зрозуміти: що швидше буде надано американську військову допомогу Україні, то дієвішою вона буде й то менше цієї допомоги знадобиться потім. Що більше буде вкладено в обороноздатність України зараз, то набагато менше треба буде інвестувати в це у 2024-му, 2025-му й наступних роках. Як працюють «американські інвестиції» пояснює Іван Верстюк у статті на ZN.UA «Ціна американської допомоги для України: що дорожче, то дешевше».