UA / RU
Підтримати ZN.ua

Розгляд справи щодо союзників Трампа про підрив виборів призначено на 2026 рік

Розгляд відбудеться напередодні річниці штурму Капітолію.

Кілька союзників Трампа, включаючи Марка Медоуза та Руді Джуліані,  5 січня 2026 року постануть перед судом за звинуваченнями у змові з метою підриву результатів президентських виборів в Арізоні 2020 року. Таке рішення ухвалив суддя, пише The Hill.

Судовий розгляд відбудеться напередодні п’ятої річниці атаки прихильників Трампа на Капітолій. 6 січня натовп трампістів – підбадьорені його неправдивими заявами про фальсифікацію виборів – увірвалися в Капітолій під час затвердження результатів виборів. 

Медоуз – ексглава апарату Білого дому,  Джуліані був особистим адвокатом Трампа. Кілька інших обвинувачених, так звані «фальшиві виборщики» штату, які підписали документ, у якому неправдиво стверджували, що Трамп переміг на президентських виборах в Арізоні 2020 року, у квітні не визнали себе винними. 

Читайте також: Ще один адвокат Трампа пішов на угоду зі слідством і визнав себе винним у фальсифікації виборів

Колишня адвокатка Трампа Дженна Елліс на початку цього місяця визнала свою провину та погодилася співпрацювати з прокуратурою. З неї було знято звинувачення.

Республіканський активіст, який неправдиво заявив, що Трамп переміг на виборах, також визнав себе винним.  

Сам Трамп не є обвинуваченим у справі, але в обвинувачувальних документах його описують як «необвинуваченого учасника змови 1». Водночас, йому висунуто звинувачення за його ймовірну роль у спробі скасувати результати виборів 2020 року у федеральній справі та в Джорджії. 

Читайте також: Трамп не має президентського імунітету у справі про штурм Капітолію: рішення суду
 

Схема полягала у тому, що колишній віце-президент Майк Пенс мав затвердити сфальшовані списки виборщиків, які підтримують Трампа замість справжніх голосів колегії, поданих за президента Байдена. Пенс відмовився це зробити 6 січня 2021 року.

Прокуратура Мічигану, Вісконсіна та Невади також висунула кримінальні звинувачення, пов’язані зі схемою, хоча справу в Неваді було закрито в червні, і прокурори штату подали апеляцію.