UA / RU
Підтримати ZN.ua

Республіканці визначились із кандидатурою спікера: чи проголосує Палата представників

На внутрішньопартійній зустрічі голосуванням вирішили висувати Стіва Скаліса.

У середу республіканці висунули Стіва Скаліса на посаду голови Палати представників, повідомляє The New York Times.

Скаліс переміг конгресмена Джима Джордана голосуванням 113 проти 99 на закритій партійній зустрічі.

Кандидатуру Джордана підтримує колишній президент США Дональд Трамп, а кандидатуру Скаліса – антитрампівська група «Республіканці за Україну». 

Тепер його кандидатуру буде винесено на розгляд Палати представників, де востаннє, коли республіканці намагалися обрати спікера, це вдалося зробити з 15 спроби.

Скаліс наголосив, що надзвичайно важливим є швидке відновлення роботи Палати представників, щоб вона могла протистояти викликам у країні та за кордоном.

Незважаючи на прохолодні стосунки з Кевіном Маккарті, якого незодавно усунули з посади спікера, Скаліс зміг зібрати незначну більшість на зустрчі однопартійців, заручившись підтримкою представників округів, де переміг президент Байден, а також представників ультраконсервативної Палати свободи.

З огляду на незначну перевагу, незрозуміло, чи вистачить цій коаліції голосів для того, аби забезпечити його перемогу в Палаті представників.

О 15:00 за місцевим часом законодавці зберуться в Палаті для обрання спікера. Кожна партія висуне свого кандидата. Демократи заявили, що висуватимуть свого лідера — Хакіма Джеффріса. Щоб отримати молоток, наступний спікер повинен отримати більшість голосів законодавців у палаті, тобто 217, якщо кожен з її членів присутній.

Усунення МакКарті з посади спікера спричинило турбулентність у Вашингтоні. Протистояння в лавах республіканців (зокрема й стосовно допомоги Україні) робить вибори нового спікера надважкими. Про те, чому зняли МакКарті та хто може очолити Палату представників пише Олександр Хара у статті «Обезголовлена палата: що означає для України відставка спікера Конгресу США?» на ZN.UA.