UA / RU
Підтримати ZN.ua

Республіканці: переговори з Байденом щодо кордону та України «трохи зрушили з мертвої точки»

Але республіканці зауважують, що письмових пропозицій від Білого дому ще немає

13 грудня кілька сенаторів-республіканців заявили, що зважують пропозицію президента Джо Байдена щодо питань політики імміграції, зміни в якій республіканці прив’язали до виділення пакету військової допомоги для України, Ізраїлю та Тайваню.

Байден, йдучи на зустріч республіканцям, запропонував зміни до прикордонної політики США, які підвищують перспективи двопартійної угоди щодо імміграції та допомоги Україні, заявили сенатори-республіканці. Республіканці зустрілися за зачиненими дверима, щоб оцінити пропозицію, яка з'явилася після майже двогодинної зустрічі міністра внутрішньої безпеки Алехандро Майоркаса з сенаторами, повідомляє Bloomberg.  

Читайте також: Зеленський сказав, що війна в Україні перетвориться на партизанську, якщо зменшити підтримку США – сенатор

«Тепер, коли до справи долучився Білий дім, ситуація трохи зрушила з мертвої точки», – сказав республіканець від штату Огайо Джей Ді Венс після брифінгу, присвяченого цій пропозиції Байдена, але додав, що остаточна угода не буде готова «найближчим часом».

За словами сенатора-республіканця Тома Тілліса, ця пропозиція надасть президенту розширені повноваження щодо депортації мігрантів після того, як певна кількість нелегальних мігрантів перетне кордон. Але жорстко налаштовані республіканці заявили, що ця пропозиція «не йде достатньо далеко».

Читайте також: Росія підтвердила звання ганебної країни. Ми з Байденом вже домовилися про посилення ППО — Зеленський

Тілліс, ключовий учасник переговорів, сказав, що республіканці повинні додати трохи «м'яса» до пропозиції Білого дому і «перевірити, чи серйозно вони налаштовані».

Але головний переговірник від Республіканської партії, сенатор Джеймс Ленкфорд, сказав, що на папері від Білого дому поки що нічого немає.

Тілліс і провідний переговірник від Демократичної партії Кріс Мерфі заявили, що Конгрес повинен залишатися в сесійній залі, поки не буде досягнута угода.

Читайте також: Незважаючи на візит Зеленського, законопроект про допомогу США навряд чи буде ухвалений цього року – Bloomberg

Нагадаємо, що американський Конгрес продовжить роботу до 21 грудня (а не до 15-го). Про відповідні зміни у розкладі повідомили сенаторам. Раніше лідер республіканців у Сенаті Мітч МакКоннелл заявив, що для Конгресу буде «практично неможливо» до Різдва схвалити пакет допомоги для України.