UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прихильник Трампа, який позував із ногами на столі Пелосі, отримав вирок суду

На чоловіка чекає 4,5 роки ув'язнення.

Річарда Барнетта, якого 6 січня 2021 року, під час заворушень у Капітолії, сфотографували з ногами на столі в офісі тодішньої спікерки Ненсі Пелосі, засудили до чотирьох з половиною років ув’язнення, повідомляє NBC News.

Федеральні прокурори просили для Барнетта більш, ніж сім років за його дії до, під час і після бунту в Капітолії.

Адвокати Барнетта стверджували, що він не повинен перебувати за ґратами більше шести місяців, адже нібито був мимохіть втягнутий у заворушення після того, як прибув із Арканзасу для «мирного протесту».

Суддя окружного суду США Крістофер Купер не погодився з аргументами адвокатів і засудив Барнетта до 54 місяців ув'язнення.

Читайте також: Хто громив Капітолій?

Річард «Біго» Барнетт був серед натовпу прихильників Дональда Трампа, які штурмували будівлю, намагаючись скасувати результати виборів 2020 року.

Він позував перед камерами після того, як увірвався в офіс Ненсі Пелосі та викрав конверта з її столу. Як заявили прокурори, на додаток до електрошокового пристрою, Барнетт мав при собі десятифунтовою сталеву жердину.

Він також визнав, що залишив те, що пізніше назвав «неприємною запискою» для Пелосі. Там було написано: «Ненсі, Біго був тут» і закінчувалося сексистською лайкою на адресу спікерки.

У суді Баретт виказав каяття.

 «Я не повинен був складати ноги на стіл. Тоді я думав, що це смішно, але після роздумів це здається грубим», — сказав він присяжним. 

Прокурори відкинули заяви Барнетта про те, що він був ненавмисно зметений натовпом під час бунту в Капітолії, і заявили в судових матеріалах, що є очевидні докази того, що Барнетт приїхав до Вашингтона, округ Колумбія, того дня в пошуках бійки.

Після свого арешту Барнетт намагався отримати прибуток від своєї слави, зокрема, продаючи свої фотографії з автографами в офісі Пелосі, а після засудження продовжує публікувати «дезінформацію та теорії змови» про напад 6 січня.

Ці заяви, на переконання прокурорів, свідчать про те, що він не не розкаявся і може вдатися до такої поведінки  в майбутньому.

Читайте також: Проблеми Трампа поглиблюються: суд може визнати його винним у підбурюванні до безладів в Капітолії

Нагадаємо, 6 січня у Вашингтоні прихильники Дональда Трампа вийшли на протести проти результатів президентських виборів, на яких переміг демократ Джо Байден. Під час акції протесту відбулися сутички з правоохоронцями, невідомі змогли прорватися через правоохоронців до будівлі Капітолію.

Через інцидент засідання довелося призупинити, а будівлю Конгресу закрили на вхід і вихід. Після перерви в засіданні Конгрес все ж затвердив перемогу Джо Байдена у президентських перегонах. Він отримав 306 голосів колегії виборців, при необхідних 270. Трамп отримав 232 голоси.

Унаслідок протестів загинули п'ятеро людей, поліцейських і цивільних. Півсотні правоохоронців дістали поранення, декілька офіцерів - важкі.