UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помпео в статті для WSJ розповів, як може виглядати “мирний план” Трампа для України

Серед основних пунктів — програма ленд-лізу, “реальні” санкції проти Росії й “оновлення” НАТО.

Експерти стверджують, що в разі переобрання колишній президент США Дональд Трамп припинить допомогу Україні, віддасть її територію Росії та вступить у прямі переговори з російським диктатором Владіміром Путіним, щоб нав'язати ганебний “мир”. Однак, як пишуть у статті для WSJ Майк Помпео, який був держсекретарем Штатів часів адміністрації Трампа, та керуючий директор BGR Group, юрисконсульт у Torridon Law Девід Урбан, немає жодних доказів того, що така капітуляція буде частиною політики Трампа. Але, на думку авторів, є багато доказів протилежного. 

Читайте також: Гарріс проти Трампа: кого більше підтримують молоді виборці в США та чому їхні голоси можуть стати ключовими

За їхніми словами, саме Трамп у 2017 році скасував ембарго на постачання зброї, запроваджене адміністрацією Барака Обами, надавши Україні ракети Javelin, які допомогли врятувати Київ у перші дні російського вторгнення. Зовсім недавно Трамп надав політичну підтримку спікеру Палати представників республіканцю Майку Джонсону, коли той “маневрував”, аби ухвалити додаткову військову допомогу. Підтримка України при одночасному відродженні американської оборонно-промислової бази в Алабамі, Пенсильванії та Вірджинії - це хороша політика.

На думку авторів статті, слабкість адміністрації чинного президента США демократа Джо Байдена призвела до того, що Україна опинилася там, де вона є сьогодні: два роки повномасштабної війни, зі зруйнованими містами, сотнями тисяч убитих, мільйонами біженців і без засобів для перемоги. 

“Білий дім не має стратегії перемоги й американці справедливо занепокоєні”, - йдеться у статті.

Тоді як Байден продемонстрував слабкість на тлі війни, Трамп може відновити мир з допомогою сили, вважають Урбан та Помпео.

Ось як, на їхню думку, міг би виглядати успішний план щодо України:

Ці кроки, як вважають автори, дозволять Трампу встановити умови угоди: війна припиняється негайно. 

“Україна розбудовує значні оборонні сили, щоб Росія більше ніколи не нападала. Ніхто не визнає російську окупацію та анексію українських територій - так само, як ми ніколи не визнавали радянську окупацію країн Балтії та не визнавали Східну Німеччину до 1974 року. Крим демілітаризовано. Україна відновлюється за рахунок репарацій із заморожених активів Центрального банку Росії, а не доларів американських платників податків. Україна вступає до НАТО якнайшвидше, щоб усі європейські союзники взяли на себе зобов'язання її захисту”, - йдеться у статті.

НАТО має створити фонд для озброєння України на 100 мільярдів доларів, з часткою США на рівні 20%, подібно до інших спільних бюджетів Альянсу. ЄС повинен якнайшвидше прийняти Україну, допомогти їй модернізувати й розвивати свою економіку.

Якщо Росія виконає ці умови, Захід поступово скасує санкції. Вони будуть повністю зняті, як тільки Україна стане членом НАТО і ЄС.

Ці кроки, як вважають Помпео та Урбан, а не “напівзаходи адміністрації Байдена”, покладуть край війні, встановлять міцний мир, забезпечать зобов'язання Європи його підтримувати та відновлять свободу й безпеку на континенті.

“Для тих, хто сумнівається: останнє, чого хоче Трамп на другому терміні, - це зовнішньополітичний провал, який відволікатиме увагу від його внутрішнього порядку денного і порівняно з яким невдалий вивід Байденом військ із Афганістану виглядатиме як успіх”, - пишуть автори.

Читайте також: Гарріс готова до дебатів: у Трампа поки відмовляються узгоджувати плани 

Можливий другий захід Трампа в Білий дім лякає. Політика, схильного ухвалювати важливі рішення під дією емоцій і на основі неперевіреної інформації та всупереч можливим негативним наслідкам, важко запідозрити в надлишку симпатій до України.

Та чи буде для українців фатальною перемога Трампа на виборах у США? Про те, чого очікувати Україні й світу в разі нового “пришестя” Дональда Трампа, розмірковував Олег Шамшур.