UA / RU
Підтримати ZN.ua

Походження COVID-19 залишається загадкою: у США оприлюднили звіт розвідки 

Витоки пандемії коронавірусу стали предметом запеклих дебатів у Сполучених Штатах.

Американські спецслужби не знайшли прямих доказів того, що пандемія COVID-19 виникла внаслідок інциденту в китайському Інституті вірусології в Ухані, йдеться у звіті, який опублікувала адміністрація президента США Джо Байдена. Про це повідомляє Reuters

У звіті Управління директора національної розвідки США (ODNI) йдеться, що розвідувальне співтовариство США все ще не може виключити можливість того, що вірус походить з лабораторії, однак не змогло виявити джерела COVID-19.

"Центральне розвідувальне управління та інші відомства досі не можуть визначити точне походження пандемії COVID-19, оскільки обидві гіпотези (природного та лабораторного походження) ґрунтуються на великих припущеннях або зіштовхуються з проблемами, пов'язаними з суперечливими повідомленнями", - йдеться у звіті ODNI.

Читайте також: ВООЗ оголосила про завершення глобальної надзвичайної ситуації через коронавірус

Хоча в Уханьському інституті була проведена "широка робота" з вивчення коронавірусів, розвідка США не знайшла доказів конкретного інциденту, який міг би спричинити спалах.

"У нас, як і раніше, немає жодних ознак того, що в дослідницьких фондах Уханського інституту до пандемії був SARSCoV-2 або його близький попередник, а також жодних прямих доказів того, що до пандемії з персоналом інституту стався конкретний інцидент, пов'язаний із дослідженнями, який міг спричинити пандемію COVID", - йдеться в повідомленні.

Витоки пандемії коронавірусу стали предметом запеклих дебатів у Сполучених Штатах майже з того часу, як наприкінці 2019 року в Ухані було зафіксовано перші випадки зараження людей.

Читайте також: Глава ВООЗ: Китай має ключ до розуміння походження COVID-19

Президент США Джо Байден у березні підписав закон про розсекречення інформації, пов'язаної з походженням пандемії. Розвідувальні служби розділилися в думках щодо того, як COVID почав поширюватися серед людей, хоча вони заявили, що ймовірними є як природне походження, так і лабораторний витік.