UA / RU
Підтримати ZN.ua

Палата представників США проголосувала за санкції проти Міжнародного кримінального суду

Міжнародний кримінальний суд звинувачує ізраїльських високопосадовців у воєнних злочинах.

Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт від республіканців, який передбачає санкції проти Міжнародного кримінального суду у зв'язку з рішенням його прокурора про видачу ордерів на арешт ізраїльських посадовців через війну в Секторі Гази.

Рішення підтримали 247 голосами «за», а 155 конгресменів проголосували «проти», причому 42 демократи приєдналися до республіканців, щоб підтримати цей документ, пише Reuters. Також не було жодного республіканця, який би проголосував «проти».

Читайте також: Чому можливий ордер МКС на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю є правильним рішенням? — Politico

Очікується, що законопроєкт не винесуть на розгляд у Сенаті, де більшість складають демократи, але у ньому відображена постійну підтримку Ізраїлю в Конгресі від Палати представників на тлі міжнародної критики ізраїльської військової кампанії у Секторі Гази.

Законопроєкт передбачає накладання санкції на людей, причетних до переслідування американців або громадян союзників США, які не є членами МКС, зокрема Ізраїлю.

Читайте також: У Держдепі США відреагували на ідею МКС арештувати Нетаньягу

Якщо документ приймуть, це заблокує в'їзд посадовців МКС у Сполучені Штати, анулює їм будь-які американські візи та обмежить їх у проведенні операцій із американською нерухомістю.

Минулого місяця Білий дім розкритикував рішення МКС про видачу ордерів на арешт ізраїльських чиновників.

Прокурор МКС Карім Хан заявив, що у нього є достатні підстави вважати, що прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, начальник штабу оборони і три лідери бойовиків ХАМАС «несуть кримінальну відповідальність» за військові злочини і злочини проти людяності.

Читайте також: Те, що відбувається в Газі, не є геноцидом — Байден

Перспектива видача ордеру на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та ізраїльських високопоставлених військових існувала вже давно. Зупинити розвиток подій у такому напрямку намагались не лише у Ізраїлі, але ордер уже видано. Про наслідки можливого рішення МКС для України, та до чого тут справа Путіна читайте в статті Володимира Кравченка на ZN.UA «Суд у Гаазі може прирівняти Нетаньягу до путіна. Чому це погано для України».