UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нове опитування показало, скільки демократів готові підтримати Байдена на виборах

Байден, ймовірно, наступного тижня офіційно оголосить про намір балотуватися на другий термін.

Нове опитування показує, що лише близько половини демократів вважають, що президент США Джо Байден повинен знову балотуватися у 2024 році, однак переважна більшість заявили, що вони, швидше за все, підтримають його, якщо він оголосить про участь у виборах.

Опитування, проведене Центром досліджень громадської думки Associated Press-NORC, свідчить, що 26% американців загалом хочуть, щоб Байден знову балотувався — це незначне зростання порівняно з 22% опитаних у січні. 47% демократів заявили, що хочуть, аби Байден балотувався, що також дещо більше, ніж 37%, які заявили про це в січні.

За словами джерел, Байден готується офіційно оголосити про участь у виборах вже наступного тижня, зокрема, у вівторок, 25 квітня. Хоча жодних остаточних рішень ще не прийнято.

Попри небажання багатьох демократів щодо участі Байдена у виборах на наступний термін, 78% з них кажуть, що схвалюють роботу, яку він виконує на посаді президента. І загалом 81% демократів заявили, що вони, принаймні, ймовірно, підтримали б Байдена на виборах, якби він був кандидатом: 41% сказали, що точно підтримали б, і 40% — що, ймовірно, підтримали б.

Читайте також: Арешт Трампа став його передвиборчою рекламою – Axios

Інтерв'ю з учасниками опитування свідчать про те, що цей розрив відображає занепокоєння щодо віку Байдена, а також вимоги молодого покоління демократів, які кажуть, що хочуть мати лідера, який відображає їхню демографічну структуру та цінності. Байдену, якому зараз 80 років, буде 82 в день виборів 2024 року і 86 років наприкінці потенційного другого президентського терміну. Він є найстаршим президентом в історії США.

Під час президентської кампанії 2020 року Байден, схоже, натякав, що обмежиться лише одним терміном у Білому домі, позиціонуючи свою кандидатуру як міст для нового покоління демократичних лідерів. Але, перебуваючи на посаді, він чітко дав зрозуміти, що балотуватиметься на другий термін, заявивши нещодавно в Ірландії, що «вже зробив цей розрахунок» і офіційне оголошення відбудеться «відносно скоро».

Маючи лише номінальних суперників на праймериз і хаотичне республіканське поле, президент і його старші помічники не відчувають особливого тиску щодо формалізації кампанії з переобрання на другий термін. Замість цього Байден зосередився на управлінні державою, проводячи заходи в Білому домі та подорожуючи країною, щоб «рекламувати» свої головні законодавчі досягнення, такі як двопартійний закон про інфраструктуру та масштабний пакет законів про клімат, охорону здоров'я та податки.

Наступного тижня президент і його старші політичні радники зустрінуться з донорами Демократичної партії у Вашингтоні на заході, покликаному активізувати найбільших спонсорів партії напередодні очікуваної передвиборчої кампанії Байдена.

Читайте також: Скільки заробила родина Байденів у 2022 році

Байден також відмахнувся від питань про свій вік, заявивши, що виборцям просто потрібно «поспостерігати за ним», щоб визначити, чи готовий він до роботи на посаді президента.

І хоча багато демократів прохолодно ставляться до Байдена через його вік, інші кажуть, що це насправді його перевага.

Рейтинг схвалення роботи Байдена становить 42%, що є незначним покращенням порівняно з 38% у березні. Березневе опитування було проведене після того, як кілька банкрутств банків у США похитнули і без того нестабільну довіру до фінансової системи країни, а рейтинг Байдена тоді був близьким до найнижчого рівня за весь час його президентства. 30% американців називають національну економіку «хорошою», що є незначним покращенням порівняно з 25% місяць тому.

Молоді демократи неохоче приєднуються до «коаліції» Байдена - лише 25% тих, кому менше 45 років, кажуть, що точно підтримали б його на виборах, порівняно з 56% демократів старшого віку. Проте ще 51% молодих демократів заявили, що, ймовірно, проголосували б за Байдена на виборах у 2024 році.

Як чинний, так і колишній президент можуть зіштовхнутися з опором суспільства на виборах. Загалом 65% дорослого населення США заявили, що вони точно або скоріше не підтримають колишнього президента Дональда Трампа на виборах, у тому числі 53% сказали, що точно не підтримають його. Перешкоди для Байдена порівняно менші, але все одно суттєві: 56% американців кажуть, що навряд чи підтримали б Байдена на загальних виборах, у тому числі 41% респондентів заявили, що точно не підтримали б.

Байден давно робить ставку на те, що коли виборцям буде представлений бінарний вибір - або він, або кандидат від республіканців, особливо якщо це буде Трамп, більшість електорату стане на бік демократів.

Опитування 1 230 дорослих було проведене 13-17 квітня з використанням вибірки AmeriSpeak Panel NORC, яка розроблена для репрезентативності населення США. Похибка вибірки для всіх респондентів становить плюс-мінус 3,9 відсоткових пунктів.

Читайте також: Байден змінить «трампівське» військове керівництво США на тлі війни в Україні та протистояння з Китаєм – Politico

У Білому домі ще в жовтні минулого року підтвердили наміри чинного президента США балотуватися вдруге. На президентських виборах 2020 року Байден переміг, отримавши 51,3% голосів. Його противник від Республіканської партії Дональд Трамп отримав 46,9% голосів.

Хто з республіканців вже роздумує над можливим висуненням своєї кандидатури на наступні президентські вибори в США? Дізнайтеся про це зі статті Олександра Хари «Хто проти Трампа і на що сподіватися Україні».