UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нинішня стратегія Ізраїлю проти ХАМАС навряд чи призведе до "повної перемоги" — заступник держсекретаря США 

Це найвідвертіша заява з боку представника адміністрації Байдена про те, що Ізраїль може не досягти своєї мети — знищити ХАМАС.  

Адміністрація президента США Джо Байдена сумнівається в тому, що нинішня стратегія Ізраїлю проти бойовиків ХАМАС призведе до "повної перемоги", заявив заступник держсекретаря Штатів Курт Кемпбелл. Про це повідомляє Politico

Читайте також: США запевняють, що підтримка Ізраїлю залишається незмінною

"Іноді, коли ми уважно слухаємо ізраїльських лідерів, вони говорять здебільшого про ідею якоїсь повної перемоги на полі бою, тотальної перемоги. Я не думаю, що ми віримо в те, що це ймовірно або можливо", - сказав Кемпбелл. 

Це найбільш відверте висловлювання представника адміністрації Байдена про те, що Ізраїль, можливо, не зможе досягти повної перемоги над ХАМАС — мети своєї військової кампанії в Секторі Гази.

Ізраїль пообіцяв продовжувати бойові дії до тих пір, поки ХАМАС не буде розгромлений, що прем'єр-міністр країни Беньямін Нетаньягу назвав "абсолютною перемогою".

Багато країн хочуть бачити "політичне рішення, в якому права палестинців будуть більше поважатися", додав Кемпбелл. 

"Я не думаю, що це коли-небудь було складніше, ніж зараз, але я все ще вірю, що зацікавленість існує", - додав він.

Окремо радник з питань національної безпеки Джейк Салліван сказав, що хоча США продовжуватимуть надавати свої поради Ізраїлю, він є суверенною країною, яка прийматиме власні рішення.

"Їхнє керівництво обирає, як вести цю війну. Вони будуть приймати ці рішення", - наголосив Салліван.

Читайте також: У ООН відповіли на закиди Ізраїлю щодо кількості загиблих у Газі

Ізраїль почав активну боротьбу з ХАМАС у Секторі Гази після нападу бойовиків у жовтні минулого року, пообіцявши знищити угруповання. Сполучені Штати на сьогодні є найбільшим постачальником зброї до Ізраїлю.

Водночас, посилилася критика через загибель цивільного населення під час військової кампанії в анклаві. Вашингтон, зокрема, кілька місяців закликав Ізраїль не розпочинати наземну операцію в Рафаху, через ризик великої кількості жертв серед цивільного населення. Штати навіть призупинили постачання деяких видів зброї. Ізраїль стверджує, що блокування поставок зброї від США не стане перешкодою для його наземних операцій.